Cara membuat bubble talk/props untuk Hari Raya

by - Thursday, July 20, 2017

Assalamualaikum dan Hai.

Hari raya props

Bubble talk/props untuk Hari Raya | Syawal masih ada berbaki lagi 3 hari. Tempat korang dah buat jamuan raya ke. Tempat kerja CR baru hari esok nak buat jamuan raya. Penghujung syawal baru nak buat. Di Facebook CR tengok ramai yang dah selesai kan. Bila tiba jamuan raya ni,kami staf dan guru dibahagikan pada beberapa kumpulan. Semua ada tanggungjawab masing-masing; ada yang bahagian peralatan,jamuan, photobooth dan persiapan tempat. Tahun ni CR termasuk dalam kumpulan photobooth. Hehe. Jadinya bila dah masuk kumpulan photobooth banyak la kerjanya kan. Semalam CR dengan Syud print satu-satu huruf untuk gantung ucapan "Selamat Hari Raya Aidilfitri 2017" pada tirai photobooth. Hari ni pulak upacara menggantungkan huruf dan ketupat. Mula-mula Syud ada tanya CR pandai tak anyam ketupat? Jawapannya,memang TAK PANDAI laaaa. Hahaha. Mujurlah ada sorang ni pandai anyam. Lepas ni kena belajar buat ketupat.😛


Selain dari tu, kami cadang nak buat bubble talk ataupun props stick tu. Kalau mana yang tak tahu, sebelum ni CR pernah buat bisnes bubble talk handmade, tapi dah lama stop. Sebab fokus pada menjahit je. Jadi CR pun buat bubble talk. Sebab gian lama tak buat kan. Tapi cara yang CR ni bukan lah handmade,tapi print dan laminante. Sebelum ni,bila handmade; CR akan tulis sendiri tulisan tu kemudian gunting satu2 huruf. Dah selesai tu pulak akan tampal atas kertas berwarna sebelum tampal kan pada kertas keras. Banyak step kan kalau handmade ni. Tapi yang handmade tu lah yang seni orang kata. Rindu pulak.


Untuk jamuan kali ni CR buat bubble talk dengan cara mudah jer. Sehari pun boleh siap.🤗 Jom CR tunjukkan cara-cara nak buat bubble talk/props stick ni.


Cara membuat bubble talk hari raya


1. Edit gambar


Edit gambar yang kita nak buat sebagai bubble talk. Macam CR, design sendiri menggunakan apps Picsart. Simple2 je asalkan sedap mata kita tengok. Hehd

2. Print design

Bila dah puas hati dengan design sendiri,terus print macam biasa. Macam CR ,print berwarna terus. Kalau takde print warna,print atas kertas berwarna pun cantik jugak.

3.Gunting & Laminate

Hasil selepas laminate
Bila dah siap print,gunting setiap satu bubble talk tu dan laminatekan.


4. Gunting *lagisekali


Dah siap gunting satu2.
Dah siap laminate,apa lagi marilah kita gunting semula. Hati-hati semasa menggunting tu jangan sampai tergunting jari.

5. Lekatkan Lidi


Siapppp dengan lidi. Cantik x?
Kemudian langkah terakhir adalah melekat lidi di belakang kertas laminate kita tu dengan salotape.


Siap!


Mudahkan. Dalam sehari pun siap. Kalau malas nak design,boleh try google kot2 ada contoh template bubble talk percuma. Kalau ada yang nak template ni CR boleh bagi percuma je. Jadinya tinggal korang print je. Mudah kan. Kalau berminat,boleh komen email korang kat bahagian bawah ni ataupun terus je direct email CR di saidatulazreen@gmail.com. Kalau nak design lain CR boleh buatkan, Murah2 je, PM Tepi.hehe

Jangan lupa terjah Instagram bycikrenex ye.





You May Also Like

63 comments

  1. Lain kali boleh lah saya buat bubble talk sendiri. Harap2 bila buat menjadi.

    ReplyDelete
  2. Senang nampak buat bubble talk ni.. tak habis habis raya hii lagi 3 hari dah syawal

    ReplyDelete
  3. senang je nak buat.. cume malas dengan tak jelaa ek.. huhu

    ReplyDelete
  4. Erkkk, gigih jugak kan nk wt benda ni 😄

    Skang kan kalau pegi kenduri or open house cam tk lengkap tk buat photobooth. Tp klau mek mungkin tempah je la kot ni hahahhaha tk dan nk buat 😭

    Thx for sharing CR

    ReplyDelete
  5. mudah nak buat tp tu lah... order lagi mudah rasanya ye reen.. hehe

    ReplyDelete
  6. Kretif sangat tapi kene rajin la kan :D .. by the way salam syawal (walau tau semlam last syawal hahaha)..

    ReplyDelete
  7. simple je cara buat tapi cantik

    ReplyDelete
  8. Cantiknya design akak... Buatlah freebies prop kak, hahaha.

    ReplyDelete
  9. mohon share nurfariras@gmail.com

    ReplyDelete
  10. mohon share ninajamal92@gmail.com

    ReplyDelete
  11. Mohon sis
    hani.azezan@gmail.com

    ReplyDelete
  12. email kan template tu boleh sis?
    intanshamad96@gmail.com

    ReplyDelete
  13. email kan dkt saya sis
    intanshamad96@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Salam... blh email kn kt saya sis
    luvly_ana@yahoo.com.my

    tq

    ReplyDelete
  15. salam... blh email kt saya sis
    luvly_ana@yahoo.com.my

    tq

    ReplyDelete
  16. boleh emelkan pd saya juga template bubble talk sis tu tak?
    watie_821201@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  17. email kan dkt saya juga sis
    watie_821201@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Done.kalau xdpat bgtaw ea

      Delete
    2. Assalammualaikum sis....mana templatenya sis..? macam x dpt je...

      Delete
    3. ok sis...sy dah dapat dah...terima kasih banyak2 ye...

      Delete
  18. email kat saya juga..tq lilnaldo98@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum, boleh emelkan pada saya template? Terima kasih.
    lindaazman10@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum, boleh share dengan saya juga? Terima kasih.
    lindaazman10@gmail.com

    ReplyDelete
  21. Salam...sis..boleh share template? Terima kasih.
    munirah0719@gmail.com

    ReplyDelete
  22. sis boleh email pada saya irma_syatila@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. salam... blh email kt saya sis
    azey14@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam..boleh emel kat saya sis..tqvm
    lurvelyautumn89@gmail.com

    ReplyDelete
  25. assalaamualaikum.. tolong email template kat saya juga..
    168peach@gmail.com
    terima kasih sis

    ReplyDelete
  26. assalaamualaikum.. boleh tolong email template kat saya juga tak??hihi..
    farah4384@gmail.com
    terima kasih banyak2 sis

    ReplyDelete
  27. salam..boleh sy nk dapatkan template tersebut? terima kasih byk2.. norhamizan.ibrahim@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.. Saya nak template tu jugak
    merzascarlet@gmail.com

    ReplyDelete
  29. mohon sis email kat saya... tq jasamu ku kenang ....

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum.. najihahmdzubir@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Mohon emailkan pada sy boleh ya sis..

    yayanhr81@gmail.com

    ReplyDelete
  32. Mohon emailkan pada sy juga ya sis.. terima kasih..

    yayanhr81@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum sis.. Boleh email kan template nie kat saya.. Terima kasih..
    nurshafiqah838@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Mohon email kat saya jugak ye sis.. Thank you
    Nurshafiqah838@gmail.com

    ReplyDelete
  35. sis, boleh emelkan template kepada saya juga? akmal.f.h.93@gmail.com

    ReplyDelete
  36. emel pd sy sis. terima kasih ya.
    eqist82@gmail.com

    ReplyDelete
  37. emel pada sy sis. Terima kasih ya.
    eqist82@gmail.com

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum...boleh emailkan pada saya juga?

    intanslhh31@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum sis.. Boleh share emel ngn sy template tu.. Terima kasih sgt2..
    niz_aren26@yahoo.com

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.