Resepi ; Rendang : Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah

by - Wednesday, April 29, 2020

Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah #berayambrand

Resepi ; Rendang : Cita Rasa Masakan Ibu di Rumah | Assalamualaikum dan Hai. Selamat berpuasa pada yang sedang berpuasa hari ni. 1 Syawal bakal tiba dan rendang sudah pasti akan menjadi antara juadah utama di hari raya nanti. Dimakan bersama nasi, ketupat, lemang atau roti, rendang merupakan hidangan daging bersantan yang kaya dengan rempah ratus. Ia dimasak perlahan dan dihidang sama ada dengan kuah pekat atau boleh juga dikeringkan. Bagi ramai rakyat Malaysia, rendang suatu juadah istimewa setara dengan masakan ibu di rumah.


Kepelbagaian Rasa dan Tekstur Rendang 

Setiap negeri di Malaysia mempunyai versi rendangnya sendiri, umpamanya Perak dengan Rendang Tok, Kelantan dengan Kerutuk, Pahang dengan Opor dan Johor dengan Rendang Ayam Johor. Bukan itu sahaja, setiap keluarga juga mempunyai resipi istimewa masing-masing dalam membuat rendang.


Rendang Bagi Yang Baru Mencuba 

Bagi yang baru hendak mencuba memasak rendang, apakah kaedah yang boleh anda gunakan untuk menghasilkan rendang yang pasti digemari keluarga dan rakan taulan? 

Sebenarnya, apa yang membuatkan sesuatu rendang itu enak adalah empat komponen iaitu rempah ratus, pes, daging dan bahan asasnya iaitu santan kelapa berkrim

Bagi membantu anda menghasilkan juadah yang setara dengan masakan ibu dan mencipta tradisi rendang anda sendiri, Ayam Brand™ telah menghasilkan satu resipi rendang khas bagi yang baru mencuba. Resipi ini boleh anda ubah sesuai dengan peningkatan skill anda membuat rendang. Jadikan resipi anda unik dengan mencuba gabungan rempah ratus, ramuan pes dan daging kegemaran (daging lembu, ayam, itik, kambing) yang berbeza. Juga jangan lupa menggunakan santan kelapa yang terbaik. 



Bagi kami, sudah pastilah kami menggunakan Santan Kelapa Ayam Brand. Ketulenan dan kualitinya yang kaya berkrim benar-benar membuatkan kerja kami menjadi mudah. Produk Ayam Brand ini dijual dalam tiga pilihan iaitu Coconut Milk, Coconut Milk Trim (45% kurang lemak) dan Coconut Milk Super Light (75% kurang lemak berbanding Ayam Brand Coconut Milk). Dapatkan lebih banyak lagi resipi Ramadan dan Hari Raya Ayam Brand™ di http://www.ayambrand.com.my/raya2020

Resepi mudah buat rendang Resepi

Resepi Rendang Daging

Tempoh memasak: 2 jam
Hidangan: 8 

Bahan-bahan 

Rempah 
  • 3 bunga cengkih 
  • 3 bunga lawang 
  • 3 buah pelaga 
  • 2 asam jawa 
  • 5 daun limau purut dihiris halus 
  • 8 sudu besar kerisik (kelapa goreng yang dikeringkan) 
  • 1 batang kayu manis 
  • 1 sudu besar gula melaka secukup rasa 
  • Garam secukup rasa 

Pes (kisar halus) 
  • 2.5cm lengkuas, dihiris 
  • 3 batang serai, akar sahaja, dihiris 
  • 7 ulas bawang putih, dihiris 
  • 6 bawang merah, dihiris 
  • 2.5cm halia, dihiris 
  • 12 cili kering, dibuang biji dan dihiris 

Daging 
  • 1kg daging lembu, dipotong kiub 

Santan Kelapa 
  • 1 liter Santan Kelapa Ayam Brand pilihan anda 

Minyak untuk menggoreng 
1 cawan air 

Cara memasak

1. Kisar bahan pes menggunakan blender.
2. Panaskan minyak dalam kuali atau periuk besar. Tumis pes rempah, kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga naik bau.
3. Masukkan daging dan gaul rata dengan adunan pes dan rempah sehingga berwarna keperangan dan daging menyerap rasa pes dan rempah. 
4. Tuang santan dan kacau dengan perlahan sehingga hampir mendidih.
5. Kecilkan api sehingga sederhana. Masukkan air asam jawa dan air, dan teruskan mengacau supaya daging tidak melekat pada kuali.
6. Apabila daging sudah separuh masak, masukkan daun limau purut dan gula melaka. 
7. Tuang kerisik dan tambah garam secukup rasa. Kacau dengan sempurna sehingga daging bersalut sepenuhnya dan dilitupi kuah. 
8. Kecilkan api dan tutup dengan penutup. Biarkan rendang mereneh selama lebih kurang sejam sehingga daging menjadi lembut atau kuah rendang kering. 
9. Hidang serta-merta atau biarkan sejuk dahulu sebelum disimpan. 

Dah siapp!! Sedap dimakan dengan ketupat lemang mahupun nasi panas. Sedapnya. Tahukah anda semua yang AyamBrand mengadakan satu pertandingan. Hanya perlu kongsi resepi dan gambar masakan anda sahaja.

Apakah Resipi Istimewa Rendang Anda??


Resepi rahsia rendang ayam brand


Hadiah-hadiah menarik menanti anda! Masak rendang menggunakan mana-mana produk Ayam Brand dan buat kiriman Instagram atau Facebook. Tag @ayambrandmy di Instagram atau @ayambrandmalaysia di Facebook dan gunakan hashtag #beRAYAmbrand dan biar semua tahu ‘Apa Rahsia Rendang Anda’. Peraduan ini bermula pada 6 April dan berakhir pada 31 Mei dengan 16 hadiah mingguan dan dua hadiah utama untuk dimenangi!

Resepi mudah buat rendang Resepi ;
Jadi tunggu apa lagi, jom la sertai pertandingan #beRAYAmbrand , manala tahu ada rezeki anda kan. Selamt mencuba. :)



You May Also Like

6 comments

  1. Sila lah join ye reen.. hehe.. jom pakat masak rendang.. ekekeke

    ReplyDelete
  2. walaupun hanya gambar tapi nampak sedap gila

    ReplyDelete
  3. Best hadiah dia. Jom join ramai2.

    ReplyDelete
  4. Wahhh...nampak sedap rendangnya. Nak masak rendang jugak raya nanti

    ReplyDelete
  5. Dah dekat raya haji, boleh prepare rendang nanti

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.