December 2019 - Blog Cik Renex

Tuesday, December 24, 2019

Lirik Lagu Syarat Bahagia | Dinda Permata (OST Adellea Sofea)

December 24, 2019 5
Lirik Lagu Syarat Bahagia | Dinda Permata (OST Adellea Sofea)

Ost adellea sofea syarat bahagia

Syarat Bahagia | Dinda Permata


Berikan sajaku satu ruang
Menaklukan kamu
Di kali ini

Menggapai semua syarat
Untuk aku memiliki kamu
Katakan saja

Hanya jalan ini sanggup ku terima
Ingin sedikit tuk merasakan cinta
Hapuskan semua
Kesal dihatimu
Percayalah ku akan mencinta
Seluruh hidupmu
Beri kau bahagiaku
Kerna aku merasakan cinta

Menggapai semua syarat
Untuk aku memiliki kamu
Katakan saja

Hanya jalan ini sanggup ku terima
Ingin sedikit tuk merasakan cinta
Hapuskan semua
Kesal dihatimu

Percayalah ku akan mencinta
Seluruh hidupmu
Beri kau bahagiaku
Kerna aku merasakan cinta

Hanya jalan ini sanggup ku terima
Ingin sedikit tuk merasakan cinta
Hapuskan semua
Kesal dihatimu



Percayalah ku akan mencinta
Seluruh hidupmu
Beri kau bahagiaku
Kerna aku terlalu mencinta

Tidakkah kau tau
Tulusnya untukmu
Hanya kerna terlalu mencinta


Wednesday, December 18, 2019

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019

December 18, 2019 5
Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019 Assalamualaikum dan Hai. Lama tak bersiaran di blog terchenta. Senarai di bahagian draft penuh dengan tajuk sahaja akan tetapi isi didalamnya masih kosong. Jadi paksa juga diri update kisah di blog ni walaupun kisah ini berlaku telah lama iaitu pengalaman berkunjung ke Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang. Sebelum ni ada juga pameran di situ tetapi tak sempat nak pergi, jadi kali ni memang kena pergi sebab dah lama teringin kan.


Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019

Yang ralatnya disini sebab tak daftar untuk larian di landasan RUNWAY RUN 6KM . Bukan senang kot nak merasa lari atas trek tu tapi dah full. Try juga whatsapp orang yang uruskan  dan dia bagitahu dah penuh. Lepas tu CR tanya lagi boleh ke nak join jugak lari tapi tak pakai tshirt larian dan tak yah medal dan jawapannya BOLEH . Tetapi tu la, tak pergi jugak akhirnya. hahaha

Motif utama nak ke Hari Terbuka TUDM adalah nak tengok pertunjukkan udara. Mula-mula plan asal nak pergi sesi pagi sebab kononnya nak join runway run tu kan, tetapi tak jadi sebab rasa macam terkejar-kejar lak. Pertunjukkan udara pulak ada dua sesi Pagi dan Petang jadi haruslah pilihan CR petang. Untuk pertunjukkan udara sesi petang bermula jam 2.30 dan CR pun geraklah awal dari Bera sebab tahu dah nanti mesti akan ada masalah nak parking kereta kat mana.

Rupanya bukan masalah parking yang menjadi masalah utama tetapi masalah kesesakan jalan menghala ke sana. Jarak nak sampai ke tempat pertunjukkan tu dalam 7km je tetapi sangkut dengan Jammed kena tunggu hampir sejam lebih. Memang rasa nak patah balik dah masa tu sebab tak sanggup nak hadap lama sangat , lepas tu perangai rakyat Malaysia yang suka potong line. Semua nak cepat kan, bertolak ansur la,kalau dah semua potong line barisan macam tu je,memang lambat la kami  sampai.

Disebabkan dah lambat, CR nekad juga masuk kedalam pangkalan udara tu dan cari parking didalam.Alhamdulillah dapat lah parking dalam tu walaupun jauh juga. Pengunjungnya ya Allah ramai sangat, patut lah jalan jem dan parking penuh kiri kanan jalan. Semua tak mahu lepaskan peluang tengok pertunjukkan udara dan hari terbuka TUDM ini. 

Sebelum CR mulakan cerita jom tengok video yang CR sempat rakam ketika hari kejadian. Rakam guna handphone biasa je jadi kualiti gambar tidak begitu cantik. Selamat menonton.


Tujuan utama penganjuran Hari Terbuka ini adalah bagi memberi peluang kepada masyarakat untuk melihat dan mengenali dengan lebih dekat aset-aset TUDM serta peranan yang dimainkan oleh ATM terutamanya TUDM dalam melindungi kedaulatan dan keselamatan negara. Nasib la sempat juga tengok pertunjukkan udara ini. Kalau tak ralat juga rasa. Antara pertunjukkan udara yang ditunjukkan untuk para pengunjung.

• PESAWAT HAWK Mk 108/208
• PESAWAT PC-7 Mk II
• PESAWAT F/A-18D
• PESAWAT EC 725 AP
• PAYUNG TERJUN
• ABSEILING
• FAST ROOPING
• PESAWAT SU-30 MKM


Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
(Sumber gambar : FB Kerajaan Negeri Pahang)

Gambar selepas letupan pyrothecnic , sedang molek je CR sampai terus bermula pertunjukkan udara. Teruja sangat bila tengok di depan mata walaupun cuaca panas, kami semua tetap tak berinjak dari tempat masing-masing. Menurut sumber akhbar, hampir 51300 pengunjung yang hadir ke pertunjukkan udara dan pameran hari tersebut.

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
CR tak lepaskan peluang bergambar dengan juruterbang TUDM

Pertunjukkan udara melibatkan aerobatik dan formasi pesawat yang sangat luar biasa dan menarik hasil daripada juruterbang TUDM yang terlatih. Dari situ terbukti kecekapan mereka mengendali pesawat tersebut.

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
Antara ahli PASKAU  yang membuat persembahan payung terjun

Satu lagi persembahan yang CR nanti-nantikan adalah persembahan daripada Pasukan Khas Tentera Udara (PASKAU)  iaitu persembahan payung terjun. Kita di bawah menanti mereka turun dengan teruja, mereka diatas sana tu ape lah perasaan dia kan.


Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019


Sangat-sangat-sangat teruja tengok live depan mata mereka turun seorang demi seorang dengan selamat. Selalu main PUBG kita jump dari pesawat kan, sekarang tengok depan mata da. Dari sekecik-kecik burung di atas sana, sehinggalah selamat mendarat. PASKAU yang berpengalaman dan bukan calang-calang team mereka ini.



Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
Bomba TUDM

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019


Selain daripada persembahan daripada PASKAU, Bomba TUDM, Pasukan Kombo dan Pancaragam Pusat turut menggamitkan lagi suasana Hari Terbuka disamping dengan Pameran statik pesawat TUDM. Pameran Statik yang melibatkan beberapa buah pesawat ini memberi peluang kepada masyarakat melihat pesawat-pesawat TUDM dengan lebih dekat. Antara pesawat terlibat adalah EC 725 AP, PC 7 MK II, MB 339 CM, HAWK, F/A-18D, SU-30 MKM, C130H, CN 235 dan A400M. Skuadron 401 TUDM pula mempamerkan aset STARSTREAK.


Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
Di dalam pesawat CN235

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019
Orang ramai beratur nak naik pesawat

Para pengunjung berpeluang untuk naik ke dalam pesawat yang dipamerkan juga. Ramai sangat beratur dan CR hanya sempat merasa naik sebuah pesawat sahaja iaitu CN 235-220M sahaja. Akan tetapi itu dah cukup bermakna sebab dapat pengalaman sebegitu rupa. hehe. Pesawat yang besar sikit tu tak sempat nak naik sebab ramai sangat beraturnya.

Hari Terbuka TUDM Kuantan Pahang 2019

Tentera Darat Malaysia (TDM) turut bersama memeriahkan pameran statik dengan menampilkan aset penting darat iaitu kereta perisai ACV300 Adnan dan AV8 Gempita.

Kesimpulannya, CR sangat berpuas hati dan gembira sangat dapat merasai pengalaman ni. Semoga tahun depan TUDM akan adakan lagi hari terbuka macam ni lagi dan CR dapat pergi.



Sunday, December 8, 2019

Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak

December 08, 2019 2
Ayam Brandâ„¢ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak
Resepi Ayam Brand Saba Mackerel

Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak ︱Ayam Brand™, satu jenama sardin yang sinonim di Malaysia dengan tin ikonik berwarna kuning dan merah serta kepelbagaian sajian tuna di pasaran, kini menambah Saba Mackerel Flakes dalam senarai hidangan sedia-untuk-dimakan yang juga menyihatkan, mudah dan enak.

Saba merupakan ayat dalam bahasa Jepun yang memberi makna Mackerel Pasifik. Ia merupakan hidangan ruji masyarakat Jepun, popular kerana nilai khasiat, harga yang berpatutan dan kekayaan rasa. Manakala di Malaysia, ikan saba panggang menjadi hidangan kegemaran di restoran-restoran Jepun.

Resepi Ayam Brand Saba Mackerel
Anda kini berpeluang untuk menikmati keenakan rasa eksotik ikan saba mackerel di rumah, tempat kerja atau ketika beriadah dengan Ayam Brand™ Saba Mackerel Flakes yang didatangkan dalam tiga pilihan rasa iaitu Cili, Minyak Zaitun Dara dan Mayones. Ayam Brand™ telah memastikan ketiga-tiga pilihan berkenaan menepati cita rasa tempatan, tanpa berkompromi terhadap kehebatan rasa dan kualiti kepingan ikan saba mackerel.

Saba mackerel dikenali ramai kerana memiliki rasa yang enak tetapi tahukah anda bahawa ia merupakan sejenis ikan yang kaya dengan khasiat? Ia mempunyai kandungan tinggi protein, vitamin, mineral dan asid lemak Omega-3 EPA dan DHA.

Berdasarkan sebuah artikel dari Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika Syarikat, amalan pemakanan yang kaya dengan omega-3 mempunyai hubungan dengan proses penuaan yang sihat, seperti di Jepun yang mempunyai jangka hayat terpanjang di seluruh dunia.

Sungguhpun demikian, tubuh kita tidak menghasilkan asid lemak Omega-3. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan nutrien ini daripada sumber-sumber semulajadi seperti makanan laut. Saba mackerel mempunyai hampir 50% lebih kandungan Omega-3 berbanding hidangan tuna yang serupa. Hakikatnya, satu tin Chilli Saba Mackerel Flakes Ayam Brand™ mempunyai kandungan Omega-3 yang serupa dengan lapan biji kapsul softgel minyak ikan, sekali gus memenuhi keperluan mingguan Omega-3 anda.

Manfaat Omega-3

Omega-3 boleh mendorong kesihatan otak semasa kehamilan dan kitaran awal janin kerana ia amat penting untuk pertumbuhan otak dan perkembangan bayi. Mendapatkan kandungan Omega-3 yang mencukupi semasa kehamilan dikaitkan dengan pelbagai manfaat kepada anak anda, termasuk kepintaran yang lebih tinggi, komunikasi dan kemahiran sosial yang lebih baik, kurangnya masalah tingkah laku dan pengurangan risiko pembantutan tumbesaran.

Asid Lemak Omega-3 juga memperbaiki kemahiran membaca dan sikap dalam kalangan kanak-kanak yang paling memerlukan - golongan yang mencatatkan keputusan ujian 20% paling rendah dalam kelas di peringkat sekolah rendah - menurut satu percubaan kawalan yang telah dilaksanakan.

Mata kita sering terdedah daripada sinar biru yang terhasil daripada skrin-skrin elektronik dan digital. Ini seterusnya akan meningkatkan risiko kerosakan mata yang kekal, malah kebutaan. Mendapatkan kandungan Omega-3 DHA, juga komponen struktur utama bahagian retina dalam mata, yang mencukupi mungkin penting dalam memastikan kesihatan mata dan mengekalkan penglihatan yang baik bagi tempoh yang lebih lama.

Kajian juga mendapati Omega 3 boleh memberi kebaikan kepada penyusutan kognitif berkaitan usia seperti penyakit Alzheimer. Golongan dewasa yang lebih berusia yang mendapatkan sumber Omega-3 daripada makanan laut menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kemahiran pemikiran, seterusnya mencadangkan bahawa Omega 3 berupaya mengurangkan risiko penyakit Alzheirmer.


Menariknya, pelbagai penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan Omega-3 yang didapati secara semulajadi dalam sumber makanan memberikan lebih banyak manfaat berbanding mengambilnya sebagai suplemen minyak ikan. Oleh demikian, terdapat banyak sebab untuk menambah Saba Mackerel Flakes Ayam Brand™ ke dalam pemakanan anda sebagai sumber yang kaya dengan Omega-3, pada setiap peringkat kehidupan anda.

Sungguhpun saba mackerel segar tidak dapat diperoleh secara meluas di pasar-pasar dan pasar raya tempatan, namun ia boleh dijumpai di restoran-restoran Jepun tetapi pada harga yang premium. Namun, Saba Mackerel Flakes Ayam Brand™ membawakan kesemua manfaat nutrisi, khasnya Omega-3, dengan menyediakan kemudahan sajian sedia-untuk-dimakan dalam pilihan yang memenuhi cita rasa rakyat Malaysia termasuk Cili, Minyak Zaitun Dara dan Mayones.

Kini anda mengetahui bahawa adalah mudah untuk mendapatkan kebaikan Omega-3 daripada Ayam Brand ™ Saba Mackerel Flakes. Hanya tarik penutup tin dan ia tersedia untuk dimakan. Ia juga boleh dijadikan lauk bersama hidangan nasi panas atau digulung bersama nasi dan membalutnya dengan rumpai laut kering bagi menghasilkan Onigiri. Ayam Brand ™ Saba Mackerel Flakes juga hebat dalam sajian wrap, inti sandwic, digaul bersama pasta mahupun ditabur di atas piza.

Ayam BrandTM Saba Mackerel Flakes dalam Chilli (160gm) dan dalam Mayonnaise(160gm) ditawarkan pada harga RM6.20 setin, sementara dalam Minyak Zaitun Dara (150gm) dijual pada harga RM6.50 setin. Rangkaian lengkap produk-produk Ayam Brand™’s yang menyihatkan dan memudahkan boleh didapati di pasar raya di seluruh Malaysia.

Sebelum entri tamat, CR nak berkongsi satu resepi dengan menggunakan Ayam Brand Saba Mackerel Flakes.

Resepi SABA


1. Sushi Saba 


Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak  Resepi Ayam Brand Saba Mackerel


Bahan-Bahan  (Untuk 4 Hidangan)


1/2 timun, dihiris memanjang 
1/2 sudu kecil garam 
1 bawang, dihiris nipis 
2 cawan nasi Jepun, ataupun basmati 
1 sudu besar bijan, dipanggang 2 minit. 
1 kepingan nori 
1 tin Ayam Brand Saba Mackerel in Mayonis 


Cara Penyediaan 

  1. Campurkan stok ikan, mirin, air, kicap cair dan gula dalam mangkuk.
  2. Kita mesti mengacaunya sehingga kesemua gula larut sepenuhnya.
  3. Kemudian, tuangkannya diatas nasi dan campurkan. Nasi sushi telah sedia.
  4. Letakkan kepingan nori diatas tikar penggulung buluh.
  5. Ambilkan sedikit nasi dan letakkan disebelah kepingan nori.
  6. Letakkan timun dan ketulan saba secara memanjang. Kita tambahkan sedikit hirisan bawang dan bijan.
  7. Gulungkan menggunakan tikar dan basahkan penghujung kepingan nori dengan sedikit air supaya ia dapat ditutup sepenuhnya. Ia sebenarnya senang setelah anda mencubanya beberapa kali.


2. Kek Ubi Keledek


Ayam Brand™ Memperkenalkan Tiga Pilihan Saba Mackarel Flakes Dalam Sajian Sedia-Untuk-Dimakan Yang Menyihatkan, Mudah & Enak  Resepi Ayam Brand Saba Mackerel



Bahan-Bahan (Untuk 4 hidangan)

 1 tin Ayam Brand Saba Mackerel Chilli
 400 g ubi keledek dikupas (dikukus atau dibakar)
 100 g kubis, dihiris nipis
 100 g bawang, dihiris
 100 g lobak merah, parut
 2 tangkai daun bawang, dihiris
 3 telur
 1 sudu tepung jagung


Cara Penyediaan

1. Lenyekkan saba, keledek, kubis, lobak merah, bawang kuning dan daun bawang.
2. Di mangkuk yang asing, kacau telur bersama tepung jagung.
3. Bentukkan campuran saba menjadi 4 keping kek bulat. Ratakan sehingga dalam
ketebalan 2cm.
4. Gris kuali. Pada kepanasan sederhana.
5. Celupkan ‘kek’ ke dalam campuran telur dan goreng sampai kuning keemasan.
6. Hidangkan kek dengan sos cili.