July 2019 - Blog Cik Renex

Monday, July 29, 2019

Lirik Lagu Selamanya Usop Mentor

July 29, 2019 4
Lirik Lagu Selamanya Usop Mentor
Selamanya Usop Mentor

Lirik Lagu Selamanya Usop Mentor

Lagu : Bulan Penuh, Ziin
Lirik : Bulan Penuh

Puas aku utuskan surat cinta
Namun kau balas dengan derita
Mengapa tidak kesampaian
Untuk aku milikimu

Mengapa kita
Kasih yang terpisah
Bersatu cumalah hati
Menangis sedih biarlah
Ku temui di taman fantasi

Hasrat aku hanya memilikimu
Bekejar di alam fana cinta
Senyummu tiada ternilai
Tapi semua hanya dusta


Tapi.. Malam2 indah kian bercelaru
Mendoakan agar kau temui cinta
Sampai hujung nyawa

Mengapa kita
Kasih yang terpisah
Bersatu cumalah hati
Menangis sedih biarlah
Ku temui di taman fantasi

Mengapa kita
Kasih yang terpisah
Bersatu cumalah hati
Menangis sedih biarlah
Ku temui di taman fantasi

Tapi
Malam2 indah kian bercelaru
Mendoakan agar kau temui cinta
Sampai hujung nyawa

Mengapa kita.Kasih yang terpisah
Bersatu cumalah hati
Menangis sedih biarlah
Ku temui di taman fantasi



Wednesday, July 24, 2019

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik

July 24, 2019 4
Kacang Panggang Ayam Brandâ„¢ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik
Kacang Panggang Ayam Brand™

Makanan super ialah makanan yang kaya dengan nutrien dan memberi manfaat dan kesejahteraan kepada tubuh badan manusia. Biarpun begitu, makanan super ini biasanya mengikut trend. Masih ingat ketika kale menjadi begitu popular, kemudian avocado, kini benih chia dan benih flax pula ada di mana-mana sahaja. Satu persamaan ketara makanan super ini ialah ia merupakan makanan eksotik dan biasanya mahal. 

Adakah anda sedar bahawa terdapat makanan yang sangat mampu milik, mudah diperolehi dan super klasik di dapur anda? 

Sebagai contoh, ikan tuna, telur, mil oat, bayam, sardin, yogurt dan makanan kegemaran ramai, kacang panggang. 

Kacang panggang didatangkan dalam sos tomato enak di dalam tin, satu kombinasi yang padat dengan nutrisi. Ayam Brand™ menghasilkan antara kacang panggang kegemaran rakyat Malaysia yang menggunakan kacang haricot utara terbaik yang diimport dari Amerika Syarikat.


Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik


Ini senarai ringkas tentang kenapa Ayam Brand™ Baked Beans di dalam sos tomato patut menjadi pilihan makanan super anda yang sangat mampu milik. 


Kacang panggang padat dengan serat, protein, besi, likopena dan folat. 

Kandungan serat yang tinggi di dalam kacang panggang membantu memperlahankan penyerapan gula dalam darah, memberikan rasa kenyang dan tenaga sepanjang hari. Satu tin kacang panggang boleh memberi tenaga sepanjang hari! 

Berikut ialah perbandingan pantas mengenai jumlah serat di dalam 100gram quinoa vs 100gram kale vs 100gram kacang panggang dan harganya.


Makanan Super
Kandungan Serat bagi setiap 100gm
Harga bagi setiap 100gm
Quinoa
2.8gm
RM3.36
Kale
4.1gm
RM11.47
Kacang panggang
5.3gm
RM2.20

Kandungan protein di dalam kacang panggang membantu pertumbuhan, meningkatkan kekuatan, pemulihan dan membaiki otot selepas bersenam. Ia boleh menjadi snek yang ideal untuk kanak-kanak yang sedang membesar, wanita mengandung atau mereka yang fokus kepada kesihatan, terutama selepas bersenam.

Kacang panggang sebenarnya bebas daripada lemak tepu – satu cara yang enak untuk mengurangkan risiko penyakit jantung. 


Memandangkan ia mempunyai kandungan protein yang tinggi, kacang panggang boleh menjadi alternatif terbaik kepada daging buat golongan vegetarian. secawan kacang panggang (240grams) mengandungi 10 gram protein yang sama dengan protein di dalam 50 gram daging stik. 

Kacang panggang di dalam sos tomato merupakan sumber yang kaya dengan zat besi. Ideal untuk golongan vegetarian, vegan dan wanita yang mempunyai tahap zat besi rendah. 

Zat besi membantu tubuh kita untuk menghasilkan darah yang lebih sihat. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan rasa penat, kurang fokus dan tahap tenaga yang rendah, dalam kes yang serius pula boleh menyebabkan masalah anemia. Siapa sangka dengan menambah kacang panggang ke dalam diet anda boleh memberi begitu banyak kebaikan? 

Ia kaya dengan likopena – sejenis anti oksidan yang diekstrak daripada tomato. Likopena boleh mengurangkan sel rosak melalui manfaat anti oksidannya. Bagi wanita yang merancang kehamilan, menambah kacang panggang ke dalam diet mereka tiga bulan sebelum hamil boleh membantu menambah folat yang dapat meningkatkan tahap vitamin B secara semula jadi. Folat terbukti dalam mengurangkan kemungkinan kerosakan tiub neural pada bayi. 


Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik


Ayam Brand™ Baked Beans didatangkan dalam dua saiz – saiz keluarga 425g dan 230g. Pilih daripada kacang panggang di dalam sos tomato, atau sos tomato dengan keju parmesan sebenar untuk rasa lebih berkrim atau Ayam Brand™ Baked Beans in Light Tomato Sauce yang menawarkan rasa hebat, tetapi diformulasi dengan 54% kurang gula dan 28% rendah garam. 

Ayam Brand™ Baked Beans boleh didapati di seluruh negara dan ditawarkan pada harga RM2.20 untuk satu tin 230g dan RM3.30 bagi tin 425g.


Cadangan hidangan


Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik


Ayam Brand Baked Beans ialah snek yang mudah dan boleh dimakan terus daripada tin. 

Untuk makanan super yang sangat murah dan mudah dimasak, tiada apa yang dapat menandingi gabungan kacang panggang dengan telur. Di sini adalah beberapa cadangan hidangan:


Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik
Untuk sarapan hujung minggu yang menyeronokkan, apa kata sediakan hidangan berprotein tinggi, kaya serat dan rendah karbohidrat iaitu Kacang Panggang di dalam kuali dengan Telur – yang dimakan terus daripada kuali kecil, pada hari Ahad untuk mode sarapan di atas katil.

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik

Kacang panggang dengan telur di atas roti bakar ialah hidangan yang boleh dinikmati pada bila-bila masa. 

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik

Kacang Panggang Ayam Brand™ Menjadikan Makanan Super Sangat Berkhasiat dan Mampu Milik




Untuk lebih banyak resepi, sila layari laman web http://www.ayambrand.com.my/recipe atau kunjungi laman Facebook kami di https://www.facebook.com/AyamBrand.Recipes bagi mengetahui lebih banyak cara menikmati kacang panggang! 

Friday, July 12, 2019

Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion | 2 in 1 Penyegar + Pelembap

July 12, 2019 11
Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion | 2 in 1 Penyegar + Pelembap

Safi Balqis OxyWhite

Assalamualaikum dan Hai. Pada entri kali ni Cik Renex ingin berkongsikan mengenai satu produk yang baru dari Safi Balqis iaitu Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion. Kulit CR sebenarnya jenis berminyak dan ada masa jenis kering juga. Jadi rutin CR sebelum mengenakan makeup di wajah adalah pakai penyegar dan pelembap.

Sebelum ni, CR pakai facemist terus pakai foundation. Tapi ada kawan CR tips dia mekap bagi tak bercapuk adalah dengan pakai pelembap atau primer terlebih dahulu. CR memang noob sikit bab2 makeup ni, yang tahu foundation-bedak-eyeliner. Pastu dahh. Rupanya ada step yang tertinggal patut la bila tengah hari je bedak dah bercapuk. 

Safi Balqis OxyWhite


Kalau sebelum ni kena satu-satu pakai tapi sekarang bila dah diperkenalkan dengan produk Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydration Lotion ni, ianya menjimatkan masa CR. Kenapa? Ini kerasa produk ini adalah gabungan formulasi penyegar dan pelembap dalam satu langkah untuk penjagaan kulit yang ringkas namun memberikan kesan lembapan yang optimum. Jadi jimat la masa sikit kan. Sesuai la untuk CR yang terlebih 'rajin' ni. 



Safi Balqis OxyWhite


Kebaikan  Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion.

• Memberikan 2x penghidratan (berbanding Krim Pelembap Siang Safi Balqis Oxywhite) dan kesegaran dengan satu penggunaan.
• Meningkatkan rintangan perlindungan kulit untuk mengunci lembapan secara mendalam dan optimum sepanjang hari dengan 5 jenis Hyaluronic Acid


  • Macro Hyaluronic Acid
  • Nano Hyaluronic Acid
  • Bio-Hyaluronate
  • Oligo-Hyaluronic Acid
  • Super Nano Hyaluronic Acid

Safi Balqis OxyWhite

• Mudah meresap ke dalam kulit tanpa meninggalkan kesan melekit
• Mencegah kulit menjadi gelap akibat radiasi infrared (IR) dengan pelindung IR.

OXYWHITE = NANO OXYGEN + NANO BIOWHITE

Nano Oxygen membebaskan oksigen tambahan ke dalam epidermis kulit agar segar, bermaya dan berseri manakala Nano BioWhite memperlahankan kesan pembentukan pigmentasi untuk tona kulit sekata dan cerah sempurna.

Cara menggunakan  Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion.

Safi Balqis OxyWhite


Sebelum pakai sunblock, CR akan gunakan lotion ni dahulu. Picit sedikit atas tangan dan terus sapukan pada keseluruhan muka. Tepuk dengan lembut sehingga produk meresap sepenuhnya. Gunakan dua kali sehari selepas Pembersih Muka Safi OxyWhite untuk kesan yang lebih bagus.


Setelah hampir 2 minggu guna Safi Balqis OxyWhite Whitening Hydrating Lotion ni, CR sangat berpuas hati dan kulit pun rasa lembap. Foundation pun senang nak apply bila kita da letak lotion ni..

Mana2 yang berminat nak mencuba tu boleh la dapatkan di Watsons, guardian dan pasaraya yang terpilih. Untuk maklumat lanjut boleh ke maklumat di bawah. đŸ‘‡


Facebook : https://www.facebook.com/SAFI.MY

Instagram :
https://www.instagram.com/safimalaysia/


Wednesday, July 3, 2019

Lirik Lagu Satukan Rasa Khai Bahar & Siti Nordiana | OST satukan rasa

July 03, 2019 6
Lirik Lagu Satukan Rasa Khai Bahar & Siti Nordiana | OST satukan rasa

Drama ost Satukan Rasa


Lirik Lagu Satukan Rasa Khai Bahar & Siti Nordiana | Assalamualaikum dan Hai. Entri kali ni nak berkongsikan satu lagu baru gandingan Khai Bahar dan Siti Nordiana. Sebelum ni memang ramai yang menginginkan mereka berdua berduet bersama. Dan akhirnya semalam lagu baru mereka iaitu SATUKAN RASA pun dah ada di youtube. Siapa belum dengar boleh dengar di youtube. Lirik lagu dan komposer oleh Dinda Kanda dan Iman Imran. Adakah Dinda & Kanda tu Siti Nordiana dan Khai Bahar?


Lagu kali ni agak melankolik  jadi tempo lagu mesti perlahan dan bukannya lagu yang guna pitching tinggi gitu tapi sangat merdu di dengar. gituuuu. Lirik pula mengenai kita sukakan seseorang dalam diam tapi malu untuk meluahkan dan sanggup berkawan dahulu. Siapa ada crush pada kawan sendiri boleh la tujukan lagu ni padanya. heheh


Kalau dulu Siti Nordiana berduet dengan Arwah Achik, rasanya Nana dah jumpa geng duet baru iaitu Khai Bahar. :)Jom kita dengarkan di youtube. 




Satukan Rasa

 Siti Nordiana & Khai Bahar

Komposer: Dinda &  Kanda

Lirik: Iman Imran


Lamaku simpan perasaan ini
Tanpa terduga rasa cinta hadir
Puas menafi bisikan di hati
Namun tak terdaya
Untuk menghalang rindu

Aku pendam rasa
Dan menjadi teman
Engkau ingin ku miliki
Namun aku tidak mampu
Untuk memiliki cinta
Insan semulia sepertimu

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Diriku diselubung rindu
Rasa penuh prasangka
Dia penguat jiwa
Kita pinta takdirnya
Pergilah sepi

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Kau hidupkanlah rasa ini

Dikaulah bidadari
Temani tiap mimpi
Sungguh aku rindu

Cinta penuh prasangka
Kuatkanlah hatiku
Agar ikatan ini terjalin

Bulan bisik padanya
Benar ku cinta dia
Satukanlah
Satukan rasa