Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat

December 30, 2020

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat


Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat ︱Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah, kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021. 

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.

Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.
Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.


Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.

Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu. 

TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.


: Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama.


“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.

“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.

Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

Year End Sales di PG Mall

December 14, 2020

Year End Sales di PG Mall

Year End Sales di PG Mall ︱Assalamualaikum dan Hai. Sedar tak sedar kita dah masuk bulan terakhir untuk tahun 2020. Tahun yang penuh dengan kenangan suka duka kan. Dan bila tiba hujung tahun ni, ada sesuatu yang memang kita nanti-nantikan iaitu Jualan Hujung Tahun atau Year End Sales. Jika sebelum ini, kita akan keluar ke pasaraya,kedai ataupun butik untuk membeli tetapi disebabkan wabak covid yang masih belum pulih sepenuhnya, rasanya masih memilih membeli melalui platform internet untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Zaman sekarang terdapat banyak sangat platform untuk anda beli secara talian dan salah satu darinya adalah PG Mall. PG Mall merupakan satu-satunya platform e-dagang Tempatan di Malaysia dan ditubuhkan sejak 2017 lagi. PG Mall boleh diakses melalui website https://pgmall.my/Source=Blogger&BloggerID=768 atau melalui telefon pintar dengan menggunakan aplikasi PG Mall. Terdapat barangan yang dijual seperti barangan Kesihatan, Kecantikan, alat elektronik, aksesori handphone, baju untuk lelaki dan perempuan dan pelbagai lagi.

 

Year end sales

Untuk makluman anda juga, PG Mall tersenarai sebagai Top 3 laman web e-dagang di dalam report Iprice report. https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/


Year end sales

Yang paling menarik dengan PG Mall ini adalah ia menawarkan pelbagai cara dalam urusan pembayaran. Antaranya adalah melalui pembankkan online dan juga e-wallet. Jadi pilih sahaja antara dua mana yang mudah bagi anda.

Year End Sales PG Mall

Year end sales

Jadi sempena hujung tahun ini, PG Mall juga tidak akan melepaskan peluang untuk mengadakan Jualan Hujung Tahun atau Year End Sales mulai dari 1 Disember 2020 sehingga 31 Disember 2020. Wow, selama sebulan tuuu. Year End Sales lebih berfokus kepada barangan tempatan sempena dengan hashtag #BarangBaikBarangKita . Di PG Mall terdapat pelbagai barangan tempatan yang sangat menarik dan harga murah yang melibatkan barang keperluan rumah, barang runcit, Kanak-kanak dan bayi, kesihatan dan kecantikan, elektronik dan juga pakaian. Untuk lagi memudahkan , pilih sahaja barangan yang anda cari di link ini https://pgmall.my/proudly-local-campaign .

Dan yang paling menarik, sempena Year End Sales ini juga, PG Mall menawarkan kod diskaun kepada pembeli yang ingin membeli semasa Year End Sales ini. Dengan setiap pembelian minima RM50 anda boleh gunakan kod Kuponn KBBM20 untuk mendapatkan diskaun RM20 dan juga gunakan kod KBBM30 untuk pembelian minima RM100 bagi mendapatkan diskaun RM30. Syok betul. Terima kasih PG Mall.

Jadi CR pun taknak lepaskan peluang untuk cuci mata di website PG Mall sementara tunggu gaji masuk minggu ni. Ada beberapa barang yang CR masukkan dalam Shopping Cart tu. Tunggu masa untuk check out nanti. Nak tengok barang apa yang CR nak beli?

Vacuum murah

CR lama dah mencari vacuum sebenarnya. Memudahkan kerja semasa mengemas rumah dan juga masa cuci kereta. :) Kalau berminat dengan vacum macam ni boleh klik ke link ni yer. https://pgmall.my/Khind-Vacuum-Cleaner- 


Cover kereta

Barang ke dua yang ingin CR beli adalah cover kereta. Lama sangat dah nak beli tapi tak terbeli-beli. CR kena beli sebab sebelum ni CR tutup kereta gunakan kain biasa jer. Dengan adanya cover macam ni akan memudahkan kerja dan nampak kemas. Kalau ada sesiapa nak beli jugak boleh klik link ni. https://pgmall.my/All-Size-Yama-PEVA-Car-Cover

stand mixer


Barang seterusnya yang ingin CR beli stand mixer. CR takdelah terror sangat membaking tapi teringin nak ada. Manalah tahu bila dah ade mixer depan mata, automatik jadi rajin kan. Harga dia pun takdelah mahal mana. Nanti la grab. Khamis ni kan gaji dah. Hehe. Boleh klik link ni untuk membeli kalau awak2 pun berminat nak beli. https://pgmall.my/mixer


year end sales


Yang paling Ekslusifnya PG Mall ada menawarkan FREE SHIPPING untuk pembelian minima sebanyak RM30 bermula dari 1 Disember 2020 sehingga 31 Disember 2020. Dah jimat dah kat situ. 

Jadi, tunggu apa lagi, jom lah pergi ke website PG Mall dan usha barang-barang yang anda nk beli. Jika anda tak daftar lagi, boleh klik Link ni https://pgmall.my/register? untuk mendaftar. So jangan lepaskan peluang okay

PGMall:


Facebook: www.facebook.com/PGMallMalaysia





#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #Shopnow #Shoponline #yes #yearendsale2020 #freeshipping

Lirik Lagu Ku Tak Rela - Danial Zaini

December 3, 2020

Lagu Baru Danial Lawak Solo Ku tak rela

Lirik Lagu Ku Tak Rela - Danial Zaini ︱Assalamualaikum dan Hai. Lagu yang pernah viral tahun ni kalau tak silap di Twitter. Ada seorang ni menyanyi atas katil selepas kecewa dengan kekasih hatinya. Bercinta hampir dua tahun dan akhirnya kekasih hatinya berkahwin dengan orang lain atas alasan pilihan keluarganya. Bila dengar masa tu memang nampak kekecewaan lelaki tu. Dan netizen pun tertanya siapakah identiti disebalik suara yang tengah kecewa tu.

Dan hari ni, akhirnya persoalan terjawab siapa penyanyi asalnya bila dah keluar official Music Video di youtube. Rupa-rupanya Danial Zaini iaitu peserta rancangan di astro iaitu Lawak Solo. Sebelum ni pun dia ada lagu juga da iaitu Siti Bilang Cuti. Sekarang keluar dengan lagu yang lebih syahdu dan best didengar.


Bismillah pemula kata . Assalamualaikum pada semua. Alhamdulillah hari ini hampir setahun lagu ini disimpan dan ramai yg bertanyakan siapa pemilik suara sebenar lagu ku tak rela. Dan hari ini saya mengakui suara dan video viral sebelum ini adalah milik saya. Saya Harap lagu ini dapat disukai dan diterima oleh semua sahabat dan taulan. Semoga semua dapat menghayati lirik dan lagu ini. Terima kasih saya ucapkan pada semua yg terlibat dalam pembikinan Ku Tak Rela. @hadi_rumnan @harry_khalifah @willydozan @datuentertainment . Dengarkan muzik video lagu Ku Tak Rela di youtube @datuentertainment sekarang. #kutakrela

credit Instagram Danial Zaini 





LAGU : KU TAK RELA 

ARTIS : DANIAL ZAIN

KOMPOSER : HADI RUMNAN 
LIRIK : HADI RUMNAN

Musnah sudah akhir kisah cinta kita
Tak sanggup ku bayangkan
Berat ku melepas dirimu

Ku ikhlaskan engkau pergi
Bersama dirinya 
Kerana orang tuamu tak ingin kita bersatu
Walaupun sakit sungguh sakit
Hatiku melepaskan mu

Yang tak ku relakan kau tak bahagia
Bersama dirinya kau jadi sengsara
Ku yang memujamu
Tak pernah terfikir tuk menyakitimu

Yang aku sesalkan kau bersamanya
Tapi tak bahagia dan penuh kecewa
Ku yang mencintaimu
Merintih menangis rasakan perihmu

Ku tak rela

Ku ikhlaskan engkau pergi
Bersama dirinya 
Kerana orang tuamu tak ingin kita bersatu
Walaupun sakit sungguh sakit
Hatiku melepaskan mu

Yang tak ku relakan kau tak bahagia
Bersama dirinya kau jadi sengsara
Ku yang memujamu
Tak pernah terfikir tuk menyakitimu

Yang aku sesalkan kau bersamanya
Tapi tak bahagia dan penuh kecewa
Ku yang mencintaimu
Merintih menangis rasakan perihmu

Ku tak rela


Mencuba Menu Dulang Korean Platter di D'Mukmin Cafe Temerloh Pahang

November 29, 2020

Mencuba menu dulang "Korean Platter" di D'Mukmin Cafe Temerloh

Mencuba menu dulang "Korean Platter" di D'Mukmin Cafe Temerloh︱Assalamualaikum dan Hai. Selamat menikmati hujung minggu bersama yang tersayang. Buntu bila orang tersayang ajak keluar makan tapi tak tahu nak makan dimana? Lepas tu pulak dia request nak makan ala-ala korea? Jangan risau, kali ini CR nak berkongsi satu kedai makan di area Temerloh Pahang yang menyajikan makanan ala-ala korea gitu. Boleh la bawa yang tersayang ke sana.

Rasanya orang sekitar sini mesti tahu Restoran Terapung yang terletak di belakang Cowboy tu kan. Pastinya ingat sebab itu satu-satunya tempat makan di atas air di Temerloh ini. CR pun pernah berkunjung dan merasa makan diatas air. Restoran tu dah bertukar lokasi sejak awal tahun kalau tak silap lah dan diberi nama baru iaitu D'Mukmin Cafe.

Lokasi D'Mukmin Cafe (aras atas)
 
D'Mukmin Cafe terletak di tengah-tengah bandar Temerloh iaitu di Dynaton Bukit Angin Temerloh Pahang. Lokasi yang sangat strategik kerana bila dengar perkataan Dynaton Bukit Angin, orang dah tahu situ memang banyak cafe dan butik pakaian. D'Mukmin Cafe terletak di bahagian atas yer dan kemudahan untuk letak kereta pun mudah. Cuma kena berjalan kaki sedikit untuk ke kedainya. Meja kerusi yang disediakan juga banyak jadi jangan risau tidak ada tempat untuk makan. 

CR dan oppa Lee Min Ho :)
  
D'Mukmin Cafe menyajikan pelbagai jenis menu antaranya menu Western dan Korean Platter. Disebabkan CR die-hard-fan Lee Min Ho oppa makanya CR pilih untuk merasa Korean Platter dari D'Mukmin Cafe. Makan korean Platter baru leh fefeling duk korea kan.



Ada 3 jenis Korean Platter yang Mukmin Cafe sediakan iaitu Nami Platter, Jeju Platter dan Gangnam Platter. Tak tahu nak pilih yang mana , jadi CR pun pilih ketiga-tiga menu tu. Jom kita tengok setiap satu-satu menu tu.

1.Nami Platter (RM29)


Yang pertama adalah Nami Platter. Nami platter ada 6 ketul Sweet & Spicy Fried Chicken, 5 ketul Honey Butter Fried Chicken dan 5 ketul Soy Garlic Fried Chicken. Untuk yang penggemar pedas boleh la makan yang sweet spicy tu tapi tahap kepedasannya tidaklah melampau sangat . Kalau tidak tahan pedas, boleh cuba makan yang honey butter dan soy garlic. CR suka dengan honey butter tu sebab ada manis-manis madu. Yang specialnya platter ini ada Seaweed Wedges. 

2. Jeju Platter (RM29)


Menu kedua adalah Jeju Platter. Dulang ini ada menyediakan Meat Bulgogi, 4 ketul Korean Fried Chicken dan juga Spicy Ramen dan Wedges. yang paling CR suka adalah Meat Bulgogi dia. Daging Bulgogi kedai ni BEST dengan rasa sos yang berbeza!! Kalau tak silap CR kedai ni mengunakan sos bulgogi yang diimport bukannya kicap biasa dari Malaysia. Patut lahhh sedap lagi2 makan daging bulgogi tu dengan balutan salad tu. Spicy Ramen tu memang pedas macam ramen biasa kita makan tu tapi sedap. Makan ramen dulu baru makin daging. Takdelah rasa pedas sangat nanti. :)

3. Gangnam Platter (RM39)



Menu yang seterusnya adalah Gangnam Platter. Dulang ini ada 8 ketul Korean Fried Chicken, Chicken Grill, Mac & Cheese, Seaweed Fries, dan Blackpepper Sauce. Mac & Cheese dia Daebak!! Dah pedas-pedas makan Korean chicken, cover balik pedas tu dengan makan Mac Cheese. Sos Blackpepper dia pun sedap sangat untuk makan dengan chicken grill tu.


Satu platter ni sangat sesuai untuk 2 hingga 3 orang. Menjimatkan bukan?? Memang kenyang sangat dah bila makan ni. Antara 3 platter nih, CR paling suka Jeju Platter sebab jatuh hati dengan daging bulgogi dia. Rasanya teringat-ingat sampai sekarang.


Oh terlupa pulak yang baru-baru ni D'Mukmin Cafe ada perkenalkan menu baru iaitu Honeycomb Icecream. Ada seketul sarang madu, golden boba, cornflakes dan Vanila Ice Cream. Sedap sangat lagi-lagi bila aiskrim tu dah cair. Boleh la cuba bila datang ke D'Mukmin cafe nanti.

Lokasi Mukmin Cafe | Restoran Terapung D Mukmin
NO 49 DYNATON BUKIT ANGIN
( Hujung sekali, sebaris Sidin Cafe )
Hari : Selasa - Ahad ( Cuti Isnin sahaja melainkan diberitahu )
Waktu operasi : 5 petang - 12 malam ( last order 11.30 malam )


Cinta dalam diam

November 28, 2020



Aku memilih mencintaimu dalam diam.
Karena dalam diam tak akan ada penolakan.

Aku memilih mencintaimu dalam kesepian.
Karena dalam kesepian tidak ada orang lain yang memilikimu,
kecuali aku.

Aku memilih memujamu dari kejauhan.
Karena kejauhan melindungiku dari rasa sakit.

Aku memilih menciummu dalam angin.
Bukankah bibirku juga akan merasakan kelembutan dari angin?

Aku memilih memilikimu dalam mimpi.
Karena dalam mimpiku, kamu tidak akan pernah mati.

-Syekh Jalaluddin Rumi-





Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

October 8, 2020

Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini
Pernahkah anda rasa sakit pada bahagian sisi perut ketika berlari? Rasa sakit ini turut dikenali sebagai side stiches iaitu satu rasa sakit yang tajam dan menikam pada sisi perut. 
Rasa sakit ataupun cramp ini lazim berlaku kepada orang yang gemar bersenam. Selalunya, keadaan ini akan berlaku lebih kerap pada sebelah kanan perut berbanding sebelah kiri.

Menurut kajian, hampir 70% individu yang aktif berlari akan mengalami sakit pada bahagian sisi perut sekurang-kurangnya sekali semasa melakukan aktiviti fizikal.

Individu yang baru mula berlari juga didapati lebih mudah terkena cramp atau sakit pada bahagian sisi perut. Oleh itu, jika anda baru mula berlari, pastikan anda jaga pemakanan anda sebelum memulakan larian.



Side stiches atau cramp mungkin akan membuatkan anda rasa tidak selesa semasa berlari. Tambah lagi, ada juga yang terpaksa berlari ke tandas ketika sedang bersenam akibat masalah ini!

Jadi, bagaimana hendak selesaikan? Jom ikuti tips senaman kami untuk kurangkan rasa sakit yang anda alami ketika berlari.

5 tips senaman untuk kurangkan sakit perut ketika berlari

1. Pastikan anda melakukan regangan!


Sebelum bersenam, pastikan anda melakukan warm up ataupun regangan terlebih dahulu!

Senaman ringan ini dapat melancarkan peredaran darah, menaikkan suhu badan dan meningkatkan kadar degupan jantung.

Aktiviti regangan juga dapat membantu otot lebih bersedia untuk melakukan pergerakan yang lebih banyak ketika bersenam nanti.

Jika badan tiba-tiba bergerak dengan aktif tanpa sebarang regangan, besar risiko untuk anda mengalami kecederaan semasa bersenam.

Oleh itu, anda disarankan untuk melakukan senaman sekurang-kurangnya 20-30 minit sebelum bersenam. Dengan melakukan senaman, badan akan jadi lebih bersedia untuk melakukan aktiviti fizikal.

Selain itu, anda boleh mulakan senaman dengan perlahan. Pada 10 minit yang pertama, mulakan larian anda dengan perlahan sebelum memecut.

2. Pastikan anda minum air dengan cukup

Ramai yang mengelak minum air sebelum bersenam kerana tidak mahu perut dipenuhi air ketika berlari. Keadaan ini boleh menyebabkan pelari rasa tidak selesa dan rasa ingin muntah.

Walau bagaimanapun, tidak minum air langsung ketika berlari boleh membuatkan rasa sakit pada sisi perut yang anda alami jadi makin kerap.

Apabila anda bersenam dalam keadaan haus atau tidak minum air yang mencukupi, perut anda mungkin akan meragam ketika bersenam.

Individu yang tidak minum air dengan cukup juga boleh rasa kejang dan mungkin akan alami cirit-birit apabila senaman telah berakhir.

Jika boleh, pastikan anda minum air secukupnya sebelum bersenam dan bawa botol air supaya anda boleh kekal hidrasi sepanjang larian.

Selain itu, pastikan anda minum air secara perlahan-lahan. Jangan teguk air dengan cepat! Perkara ini juga boleh menyebabkan anda diserang rasa kejang ketika berlari!

3. Elak makanan berserat

Makanan penuh serat penting untuk kesihatan perut. Walau bagaimanapun, sebelum berlari, pastikan anda tidak mengambil terlalu banyak makanan berserat.

Makanan berserat boleh menyebabkan anda tiba-tiba sakit perut dan terpaksa ke tandas sewaktu bersenam!

Oleh itu, elakkan makan roti, bijirin, sayur-sayuran hijau, brokoli ataupun buah-buahan seperti beri 4-5 jam sebelum memulakan larian.

4. Elak makan makanan berlemak untuk kurangkan sakit perut

Jika anda ingin bersenam, elakkan makan makanan yang berlemak supaya anda tidak akan diserang sakit perut ketika berlari. Jika boleh, makan makanan seperti:
  1. Pisang
  2. Energy bar
  3. Yogurt atau granola
  4. Nasi dengan telur rebus atau poached egg
Makanan yang disenaraikan di atas rendah lemak dan rendah serat. Jika anda kerap alami masalah sakit perut dan kekejangan, cuba amalkan makanan di atas!

5. Jangan minum kopi!


Perut Rasa Kejang & Sakit Ketika Berlari? Cuba Lakukan 5 Tip Untuk Elak Masalah Ini

Ada orang yang lebih ‘sensitif’ terhadap kopi! Apabila terbau sahaja kopi, terus rasa hendak ke tandas!

Jika anda tergolong dalam kumpulan ini, elakkan minum kopi sebelum anda pergi berjoging. Mana tahu, masalah perut memulas yang anda alami semasa berjoging dapat dikurangkan!

Perut jadi kejang dan sakit? Macam mana nak rawat?

Jika perut anda kejang ketika berlari, anda dinasihatkan untuk memperlahankan larian ataupun berjalan sebentar.

Selain itu, anda juga boleh cuba letakkan tangan pada bahagian kanan perut dan tolak ke atas sambil bernafas secara normal selama 2-4 minit.

Jika anda ingin minum air, cuba minum air yang boleh mengembalikan keseimbangan elektrolit dalam badan


Kesimpulan

Kebanyakan atlet, lebih-lebih lagi pelari akan mengalami masalah sakit pada sisi perut dari semasa ke semasa. Kekejangan ini merupakan sesuatu yang normal dan lazim berlaku.

Side stitch atau cramp yang anda alami sepatutnya hilang dalam beberapa minit.

Namun, jika anda telah melakukan tips senaman di atas ataupun mengalami kesakitan yang berpanjangan ketika bersenam, mungkin ia bukan disebabkan oleh kekejangan.

Oleh itu, cepat-cepatlah berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan. Kesakitan yang berpanjangan mungkin tanda penyakit lain yang lebih serius.

Tahi mata banyak disebabkan celak@eyeliner??

September 16, 2020


Tahi mata banyak disebabkan celak@eyeliner?? | Assalamualaikum dan Hai. Hari ni kebanyakkan dari kita cuti sempena Hari Malaysia bukan? CR pun cuti hari ni dan tidak rancang pun nak kemana. Rasa macam nak berehat sepuas-puasnya di rumah sahaja. Kenapa lah cuti sehari je kan, tengah2 pulak tu. hehe. Kalau Isnin atau Jumaat syok jugak. 

Bosan-bosan di rumah, CR pun membelek-belek majalah lama CR yang pernah dibaca. CR baca Majalah Dara keluaran November 2009. Dulu CR dan kakak memang gemar baca dan beli majalah samada Remaja ataupun Dara. Sebahagian dari majalah tu CR dah bagi pada jiran yang nak membaca. Dari terbiar gitu je kan, baik bagi pada orang yang memang nak baca. Dia pun bosan agaknya.

Masa CR membelek2 majalah tu, tertarik pada sudut Kak Aida Corner yang melibatkan soal jawab dengan pembaca. Ada suatu soalan yang CR tertarik iaitu berkaitan dengan eyeliner dan tahi mata.

Soalannya adalah.

"Betul ke pakai celak akan menyebabkan tahi mata keluar dengan banyak? Yang dia  perasan bila dia pkai celak mata, tahi mata akan keluar banyak, berbeza kalau tidak pakai." 

Jawapannya adalah

"Sebenarnya bahan-bahan yang terdapat dalam celak mata tersebut dikatakan punca utama knapa tahi mata mudah keluar. Celak biasanya mempunyai alkanolamin, alcohol lemak, polivinilpirolidon, eter selulosa, metilparaben, antioksidan ,pewangi dan titanium dioksida yang boleh menyebabkan tahi mata menjadi lebih banyak. Kosmetik mata terutamanya celak harus dibersihkan dan dijaga dgn berhati-hati kerana alis mata mudah menjadi radang atau gatal2"

Oh begitu rupanya, baru lah CR tahu. CR kalau pergi kemana-mana memang akan pakai eyeliner. Rasa tak lengkap muka bila tak pakai eyeliner. So, lepas ni, sebelum keluar atau dah lama sangat pakai, kena periksa lah selalu mata. Takut terselit tahi mata. hehe



Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

September 11, 2020

Idea Hadiah Perpisahan

Idea Hadiah Persaraan Rakan Sekerja anda |  Assalamualaikum dan Hai. Setiap tahun pasti akan ada rakan-rakan sekerja kita yang akan menamatkan tempoh perkhidmatan mereka  samada berpindah mahupun bersara. Selalunya, kita akan mengadakan satu majlis sebagai tanda akhir mereka bertugas di tempat kerja kita.


Jadi, ada sesetengah kekeringan idea nak hadiahkan apa pada mereka tanda ingatan dari kita. Jadi disini, CR akan senaraikan beberapa hadiah dari Kedai Kraf Bycikrenex. Boleh la jadi sebagai rujukan dan juga bolehlah menempah terus dengan CR sebab CR membuka tempahan untuk barangan di bawah ini. Jom kita tengok apa idea hadiah yang boleh kita bagi sempena Hari Persaraan ataupun perpindahan tempat kerja.

1. BANTAL PRINTED

Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Bantal printed yang boleh customize letak gambar sahabat kita yang ingin bersara ataupun boleh letak ucapan sendiri. Kebiasaannya CR akan tolong editkan gambar di atas bantal tersebut. Tapi sekiranya nak edit sendiri pun boleh. Ikut mana yang anda mahu. 
Ada dua size iaitu size 20cm*20cm  RM22 dan size 30*21cm RM30.


2. TABLE PLAQUE + JAM 


Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Hadiah pertukaran staf

Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

Harga Plak Meja ikut size jam.
    1. 30mm rm85
    2. 37mm rm95
    3. 40mm rm100
          Jam jenis metal.bkn plastik.
          Tapak size 18cm × 8cm
          Size Plak lebar 18cm × tggi ikut kesesuaian ucapan, gambar
          Tapak size 20cm × 10cm tambah RM20
          Postage ikut kuantiti tempahan

          3. POTRET + JAM + FRAME GLASS


          Idea Hadiah Persaraan

          Idea HadiahPerpisahan Rakan Sekerja anda
          Solid wood frame+cermin kaca
          With hook

          Ukuran:
          6inch x 10inch Rm180
          10inch x 20inch RM240
          12inch x 24inch RM300
          Material : Rubber wood
          **PROSES TEMPAHAN UNTUK FRAME INI DIBERHENTIKAN UNTUK SEMENTARA WAKTU**


          4. FRAME SIZE A4 


          Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

          frame perpisahan

          Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

          Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

          Idea Hadiah Persaraan & Perpisahan Rakan Sekerja anda

          Potret a4 
          1D RM100
          2D RM120

           +jam metal
          30mm +RM20
          37mm +RM25
          40mm +RM35
          55mm +RM45
          Jam Jarum + RM20


          5. THERMOS/TUMBLER


          flask nama

          Boleh digunakan untuk panas atau sejuk
          Boleh Letak nama @ ucapan ringkas @ nama syarikat
          Pilihan warna botol yang menarik.
          Harga RM35 (tak termasuk postage)


          6. MUG BERGAMBAR


          Mug bergambar

          Setiap kali sahabat kita menggunakan mug ni, pasti mereka akan teringat pada kita. Boleh letak gambar dan ucapan yang anda mahukan. :) Harga nya hanya RM18 sahaja. (tidak termasuk postage)


          Ada tak yang berkenan di hati? Kalau ingin menempah boleh terus whatsapp CR yer, nak tanya2 dulu pun boleh.. Klik link di bawah . Terima kasih!


          Instagram : @bycikrenex

          Facebook : Bycikrenex










          Lirik Lagu Pencinta Setiamu- Usop

          Aku jejaka yang mampu menghapuskan lukamu  Dengan senyuman istimewa di wajahku

          Lirik Lagu Pencinta Setiamu- Usop |  Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Hari ni Cik Renex nak kongsikan satu lagu baru dari Usop. Rasanya semua kenal Usop ni kan, lahir dari program Mentor dan sekarang tengah bertanding dalam Big Stage program Astro. Minggu lepas Usop bawa lagu Saleem yang berjudul Bukan Aku Tak Sudi dan hasilnya sangat memuaskan hati juri dan kami sebagai penonton. Ajai yang kedekut markah pun bagi markah tinggi okay,memang sampai la penyampaian Usop. 


          Lagu baru Usop yang terbaru ni memang lain dari genre kebiasaan lagu Usop. Sebelum ni lagu Selamanya dan Aku yang Bersalah berentak balada dan jiwang , tapi sekarang lebih kepada genre fun dan ska yang rancak. Jom layan lagu ni. Seronok di dengar dan sepanjang CR layan lirik video memang sengih je tengok gelagat Usop menyanyi. Kena sangat dengan karekter dia yang lawak tu. hehe


          Pencinta Setiamu- Usop

          Komposer: Argo, Sharul Kamal & Daus SRK
          Lirik : Aepul Roza 


          Tanyalah siapa 
          disini paling tampan 
          Pasti jawabnya 
          jejaka depan mata 

          Engkau yang bertuah 
          Jika memiliki 
          Sepenuhnya jiwa 
          Akan kuserahkan demi cinta 

          Aku jejaka yang mampu menghapuskan lukamu 
          Dengan senyuman istimewa di wajahku 
          Tiada jejaka yang harus memiliki cintamu 
          Selain aku 
          Si pencinta setiamu 

          Tanyalah siapa disini paling tampan 
          Pasti jawabnya jejaka depan mata 

          Engkau yang bertuah 
          Jika memiliki 
          Sepenuhnya jiwa 
          Akan kuserahkan demi cinta 

          Aku jejaka yang mampu menghapuskan lukamu 
          Dengan senyuman istimewa di wajahku 
          Tiada jejaka yang harus memiliki cintamu 
          Selain aku 
          Si pencinta setiamu 

          Kita tak mampu tuk hidup tanpa cinta 
          Tulis bersama cerita kita 

          Aku jejaka yang mampu menghapuskan lukamu 
          Dengan senyuman istimewa di wajahku 
          Tiada jejaka yang harus memiliki cintamu 
          Selain aku si pencinta setiamu 

          Selain aku si pencinta setiamu

          Preloved Giveaway by Raydah

          September 4, 2020

          https://www.raydahalhabsyi.com/2020/08/preloved-giveway-by-raydah.html

          Preloved Giveaway by Raydah Assalamualaikum dan Hai. Lama sangat dah tak join Giveaway yang blogger anjurkan. Jadi hari ini CR nak join giveaway dari blog Ray iaitu Preloved Giveaway by Raydah. Senang sangat nak join giveaway ni, follow je steps yang Ray tuliskan itu ajer.

          Apa yang kak reen suka dengan blog Ray? Sebab Blog Ray Cantik + Blog Ray tulis in english ๐Ÿ˜ + Content best.

          Siapa yang tak join lagi, boleh la join yer.. 


          5 Aplikasi Edit gambar Paling best untuk Pengguna Android

          August 31, 2020

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best.  Pengguna android

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best untuk Pengguna Android | Assalamualaikum dan Hai. Kali ini, Cik Renex ingin berkongsi sedikit info mengenai aplikasi untuk edit gambar. Kelima-lima aplikasi ini adalah aplikasi yang wajib ada didalam telefon CR.

          Kebiasaannya, CR akan edit gambar untuk mencantikkan lagi gambar yang CR ambil dan juga untuk edit gambar bagi mempromosikan barangan yang CR jual.

          Sebelum menggunakan telefon, biasanya CR akan edit gambar menggunakan software Photoscape. Sekarang, dah ada yang mudah menggunakan aplikasi telefon pintar, makanya teruslah kita menggunakan aplilasi hp sahaja. ๐Ÿ˜Š

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best


          Jadi, 5 Aplikasi Edit Gambar paling best untuk pengguna Android terutamanya adalah :

          1. CANVA

           
          5 Aplikasi Edit gambar Paling best |

          Aplikasi paling best dan paling FAVOURITE CR. Senang sangat Aplikasi Canva ni sebab aplikasi ini dah sediakan template yang siap. Kita cuma perlu pilih sahaja yang sedia ada. Canva ini akan memudahkan kita untuk mereka poster, logo,kad  jemputan, poster, bisnes card dan pelbagai lagi sebab itu lah CR suka sangat sangat aplikasi ini. Bila kita dah design, kita boleh simpan template kita dan kita boleh guna design tu untuk seterusnya. 


          Kalau ada yang follow IG bisnes CR, msti perasan layout IG sis yang sama jee tiap kali upload. Sebab sis guna apps canva ni. Hanya perlu tukar gambar atau perkataan je sebab awal2 CR dah edit dan save je template tu. Senang nak guna. 


          2.Phonto

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best |

          Aplikasi Phonto ini selalunya CR akan edit untuk tambah text atas gambar dan font yang digunakan senang untuk di edit. CR selalu guna apps ni kalau nak edit gambar letak quotes best2. Takpun untuk edit gambar bagi bisnes keychain sebab senang terus edit guna phone. Ada yang nak tahu cara download font lawa untuk guna dalam apps font? Boleh DM CR yer. 


          3. PicsArt


          5 Aplikasi Edit gambar Paling best |
          Aplikasi yang paling CR suka sebelum beralih arah pada canva. ๐Ÿ˜ Picsart ni  banyak sangat kegunaan. Kena rajin explore sebab banyak sangat kegunaan dia. Ni contoh CR pernah kongsikan CR edit guna PicsArt. https://www.cikrenex.com/2017/01/edit-gambar-guna-picsart.html

          Contoh yang kita boleh buat dengan PicsArt. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜

          Hai Paksu Remy. 


          4. Snapseed

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best |

          Aplikasi yang banyak sangat kegunaannya juga kalau rajin explore. Nak edit untuk promote barang2 & letak watermark kita pun senang. Yang rendah boleh jadi tinggi. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜Š  Hehe. Nanti kalau rajin CR akan kongsikan yer.


          5. Adobe Lightroom

          5 Aplikasi Edit gambar Paling best |

          Aplikasi edit gambar yang Viral sekarang dan instafamous selalu guna aplikasi Lightroom untuk mencantikkan lagi gambar. CR join group di telegram untuk dapatkan preset2 yang cantik. Bila ada preset, senang la kita nak gunakan.

          Kesemua aplikasi ni boleh di download melalui Play Store. Anda hanya perlu search je nama aplikasi ini dan terus install. Selamat mencuba. 
          © Blog Cik Renex