Perasaan menjadi IBU/MOMMY NICU

September 27, 2022


Assalamualaikum dan Hai. Tiga bulan lepas CR melahirkan bayi pramatang iaitu berusia 30 minggu dan berat 850gm. Nak kongsikan kisah melahirkan tu tapi tak tahu nak mulakan macam mana. Tunggu nanti bila CR ada kekuatan dan kerajinan nak update. Mohon doakan anak CR Muhammad Mikhail yang masih berjuang di hospital untuk terus sihat dan boleh balik ke rumah dalam keadaan sihat juga ye kawan-kawan yang membaca tulisan CR ini. Alhamdulillah Mikhail dah duduk di SCN dan berat dah mencapai 1.8kg. Sekarang tinggal masalah tiub di perut disahaja. CR hanya berpeluang jumpa dia 3 hari sekali sahaja dan waktu melawat hanya 15-30 minit sahaja. Rindu yang tak mampu nak luahkan. :') 

Dibawah ini CR kongsikan sedikit perkongsian dari group Facebook Baby Premature Malaysia - Nicu mengenai perasaan menjadi ibu  yang baby nya tinggal di NICU . Sedikit sebanyak apa yang dikongsikan tu dialami oleh CR. Sampai satu tahap CR taknak dan tak mampu nak angkat call bila no hospital yang tertera di skrin hp. 

Setiap kali kaki melangkah masuk pelbagai perasaan yang dirasa dengan bilik nicu yg sunyi hanya ada bunyi mesin2 yang membantu baby disana. Terubat rindu bila tengok baby sendiri di sebalik incubator. Nak dukung tak boleh ape lagi nak cium pipi baby. 😢 Hanya mampu pegang jari kaki pipi dia itu pun dengan hati2 sebab badan penuh dengan wayar kan. Sekarang alhamdulillah dah duduk SCN boleh la pegang lama2 baby. 

Perasaan menjadi IBU/MOMMY NICU

 
Apabila kita di uji menjadi seorang Mommy NICU

➤ setiap kali dengiran telefon / appear je no hospital kat handphone.. itu je da scary ... dia boleh membuatkan jantung kita bdegup kencang rasa nak tercabut
➤ 24/7 kita akan hidup dalam kembimbangan
➤ kita akan menangis bila kita dapat berita buruk, kita akan menangis bila kita dapat berita baik ataupun berita gembira, dan kita akan menangis bila kita ada berita pada setiap masa

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita perlu menunggu , menanti ..ttunggu tunggu jam, hari, minggu, bulan untuk memegang, atau menyentuh baby kita sendiri
➤ kita tak akan dapat merasai sama macam ibu ibu yang lahirkan baby full term nak pakaikan pakaian lawa2 kat nak pelok nak cium nak terus direct bf pada baby kita sendiri
➤ sebaliknya kita cuma boleh rasa baby dengan hanya dengan masukkan tangan melalui lubang pada incubator untuk menyentuh anak kita
➤ setiap pgerakan kita perlu sentiasa berhati-hati.. risau bergerak wayar atau tiub di badan anak tercabut dan perlu duduk dalam keadaan sunyi berjam-jam dengan anak kita di atas dada kita untuk tujuan knggaroo care(sentuhan kulit ke kulit
➤ sentiasa takut ..risau n susah hati jika terdengar bunyi2 mesin di sekeliling atau di tempat anak.

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita takut nak sentuh baby kecil kita sendiri bila di nicu
➤ kita takut nak lepaskan baby kecil kita bila kita dah nak balik kerumah
➤ kita takut kita terlalu ttarik bila kite tengok wajah comel baby kita yg kita sayang sepenuh hatimu
➤ kita takut baby jauh dari kita..sbb all da time dengan nurse..baby tak dpt sentuh belaian n kasih syg yg cukup dr kita sbb kita tidak boleh berada di sana setiap minit setiap hari

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita sentiasa di dua tempat pada masa yang sama . Bila kita berada di hospital, ia adalah mustahil untuk meninggalkan n bila kita berada di rumah, ia adalah mustahil untuk meninggalkan kanak-kanak lain / suami / ahli keluarga lain.
➤ kita rasa bsalah, kesedihan, dan ketakutan pada putaran berterusan dalam diri kita setiap masa
➤ kita kehilangan kawan kerana kita tidak ada masa tuk bbenda yang tak bkaitan lg
➤ kita akan nampak kawan sejati yang ada dekat kita pada masa2 sukar kita tu
 
Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita kena lalu satu lorong untuk ke anak kita seolah-olah macam anak kita akan pegi selama lamanya
➤ kita kena buzzed dulu untuk tengok baby kita sendiri
➤ kita da macam budak amik medikla.. banyak knowledge pasal terma dan perubatan nicu sebab slalu cari info
➤ terngiang ngiang bunyi bip kat telinga kita dari semua mesin nicu walaupun berada di rumah
➤ bila malam n bila kita kesorangan lah adalah masa yang paling teruk

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita seakan tak percaya bila baby da boleh bawa balik rumah.. walhal berbulan kita kuar dari nicu tanpa baby kita.
➤ kita rasa x ready ttiba nak jaga baby kita kat rumah walhal da bbulan2 kita lakukan kat nicu
➤ kita tpk pk jika kita boleh menyeludup salah satu monitor keluar atau membawa salah seorang kakak nurse nicu pulang dengan kita
➤ kita takut macam2 boleh terjadi kat rumah ..n baby akan d hantar smula ka nicu.. kita takut kita x boleh nak buat semuanya

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita rasa diri kita x kuat, pada hakikatnya kita kuat ..kita takde pilihan lain selain dari terus kuat untuk anak. (Allah takkan menguji kita lebih dari kemanpuan kita sendiri)
➤ kita tak mampu nak membuat keputusan, pada hakikatnya kita telah melakukan yang terbaik semampu kita
➤ kita fikir kita tak bole nak melalui semuanya.. pada hakikatnya ada orang lain yang lebih sukar nak adap dari kita
➤ kita akan berasa bersendirian, sunyi..rasa kesorangan ..pada hakikatnya ramai ibu ayah lain senasib kita, doktor n nurse nicu bsama kita.

One pride, one team, one family
#founderleena
copy dari FB Baby Premature Malaysia - Nicu

 

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired secara online

August 24, 2022

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired secara online

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired secara online ︱ Assalamualaikum dan Hai. Tadi tengah belek-belek (usik-usik) purse sambil susun kad yang ada dalam purse tu. Banyak sangat kad tapi yang ada duitnya satu dua kad je. Itu biasaaa kan. :) Tengah ralit tu baru perasan yang kad maybank aku dah nak dekat expired weh. Jadi kena la renew sebelum kau menangis tak berlagu bila time beli barang nak guna kad tak lepas. Barang tak dapat, malu yang dapat huhu. 

Tapi bila memikirkan nak renew kad tu kena pergi bank alahai malasnya. Maybank tempat sis dah la parking masalah ,penuh memanjang. Masa bila tak penuh pun tak tahu. Hari tu rasa macam pernah nampak ada orang share boleh renew kad atm secara online je tak perlu beratur panjang dan tunggu masa yang lama.



Mudah sangat rupanya nak renew kad atm Maybank ni. Tak perlu nak melangkah kaki ke bank yang terdekat hanya klik klik je di hp atau laptop anda. Jom tengok caranya step by step.


1. Buka website rasmi Maybank.

https://www.maybank2u.com.my/home/m2u/common/login.do

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired


2. Pilih Setting

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired

3. Klik Card

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired


4. Klik Debit Card - Replace,Activate & Block

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired

5. Klik titik bertiga tu. 

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired

6.  Kemudian Klik Replace Card

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired

7. Isi maklumat yang diperlukan iaitu alamat kita untuk proses pengeposan dari pihak bank. Da siap isi maklumat klik Replace Card dan akan ada proses secure dari apps maybank- approve dan dah siappp.

Cara renew kad debit/ATM maybank yang dah expired secara online


Cara aktifkan kad debit/atm yang baru

Nanti bila dah dapat kad yang baru,anda perlu aktifkan kad tu. Ulang semula step 1-5 dan sebelum ni tulis Active kan tapi akan bertukar jadi Pending. Jangan risau, Klik di titik bertiga tu dan pilih Activate dan anda perlu masukkan no kad debit terbaru yang anda dah renew . Kemudian klik Activate dan akan ada secure verification dari apps Maybank untuk kita approve proses ni. 

Online memang menjimatkan masa kita tetapi pastikan kad anda tu lambat lagi expired jangan expired dah tinggal sehari baru anda nak renew online sebab proses pengeposan pun mengambil masa juga. Akak CR dapat kad baru tu dalam masa seminggu juga. Oh ye tiada caj yang dikenakan untuk renew kad secara online ye. 

Selamat mencuba!

Lirik Lagu Casablanca Nuha Bahrin & Naufal Azrin

July 3, 2022

Lirik Lagu casablanca


Assalamualaikum dan Hai. Siapa sini suka layan Tiktok dan perasan lagu yang ada lirik di bawah ni 

"Denyut jantungku berdebar
Terasa indahnya
Dunia ini kita yang punya
Akulah mataharimu
Kaulah kekasihku
Kita kan bersama selamanya"

CR sejak dua tiga menjak ni asyik keluar lagu ni sahaja di FYP tiktok CR. Mula-mula dengar ingatkan lagu Arab, bila dengar lama-lama, eh ada lirik dalam Bahasa Melayu. Best pulak bila layan. Mana yang tak pernah dengar lagi jom layan video lagu ni di youtube rasmi. Pasti korang pun akan terminat juga dengan lagu nih. 


Artis: Nuha Bahrin . Naufal Azrin 
Melodi: Daqmie (Daqmie Music Factory) & Wan Saleh 
Lirik: Daqmie (Daqmie Music Factory) & Abdulkarim Al Ali (Syria)

يا حبيبي، يا نبض قلبي
خليك معايا طول الوقت ما تفارق عيني
بعدك يكويني، قربك يحيني
محتاجك جنبي دلوقتي وأيامي الجايه
وحدك أنت نصيبي، نور العين يا حبيبي
غيرك ما بعشق حدا

Denyut jantungku berdebar
Terasa indahnya
Dunia ini kita yang punya
Akulah mataharimu
Kaulah kekasihku
Kita kan bersama selamanya

يا حبيبي، يا نبض قلبي
خليك معايا طول الوقت ما تفارق عيني
بعدك يكويني، قربك يحيني
محتاجك جنبي دلوقتي وأيامي الجايه
وحدك أنت نصيبي، نور العين يا حبيبي
غيرك ما بعشق حدا

Denyut jantungku berdebar
Terasa indahnya
Dunia ini kita yang punya
Akulah mataharimu
Kaulah kekasihku
Kita kan bersama selamanya

وحدك أنت نصيبي، نور العين يا حبيبي
غيرك ما بعشق حدا

Denyut jantungku berdebar
Terasa indahnya
Dunia ini kita yang punya
Akulah mataharimu
Kaulah kekasihku
Kita kan bersama selamanya

Denyut jantungku berdebar
Terasa indahnya
Dunia ini kita yang punya
Akulah mataharimu
Kaulah kekasihku
Kita kan bersama selamanya

Daging Kerbau RM50 sekilo?? Penangan Hurry Raya Terkejut

May 11, 2022

Daging Kerbau RM50 sekilo?? Penangan Hurry Raya Terkejut︱ Assalamualaikum dan Hai. Rasanya tahun ni semua terkejut dengan pengumuman Raya dan ada yang tak sempat prepare apa-apa langsung kan. Suasana Hari Raya CR? Agak kelam kabut juga sebenarnya dan situasi kelam kabut ni memang sinonim dengan tahun ni. Dah 2 tahun kita beraya PKP tiba-tiba tahun ni kita dapat Raya Awal. Mana nak terkejut kan.


Petang puasa 29 Ramadan tu, CR buat kuih mazola. Last minit buat sebab mood baru sampai dan mujur buat petang tu kalau tak,tak merasa la mazola pagi raya sebab esoknya dah raya. Ma CR dah bagitahu yang tahun ni confirm raya awal sehari tapi CR dengan confirmnya cakap jarang kalendar salah. Selalunya betul sokmo. Sekaliiii, bila tiba pengumuman hamikkk kauu, Esoknya Raya.




Sebelum pengumuman tu kami ada masalah bekalan daging kerbau untuk buat rendang. CR dah tempah awal daging tu 2kg tetapi dah bukan rezeki tak cukup pulak dagingnya dan tak dapat lah bahagian CR. Frust jugak rasa. Jadinya kalut la mencari daging lepas berbuka puasa tu. Tengah kalut-kalut drive ke rumah orang sembelih tu akak CR call bagitahu yang esoknya Raya. Terkejut lah kami dalam kereta tu dan terus buat keputusan ke Kerayong cari ayam atau kot-kot terserempak dengan orang jual daging, beli je lah. 


Nak dijadikan rezeki ada satu yang buka dan berbunga la hati kami. Tetapi alangkah terkejutnya kami bila tanya harga sekilo berapa. RM50 sekilo yer kawan-kawan. Mentang-mentanglah raya terkejut, harga daging pun nak bagi orang terkejut jugak. Nak tak nak, dah tiada pilihan lain beli la jugak. Tak lama lepas kami beli tu,dengan owner tu cakap, "nak pergi lagi sembelih lembu ni,banyak permintaan". Memang ramai pun yang datang lepas kami beli daging tu. 


Balik dari beli daging terus suami CR potong daging dan CR sambung bakar kuih mazola yang tak siap2 lagi. Bulatan pun tak sama besar dah, ada kecik ada besar. huhu. Kemudian kalut-kalut iron baju pulak. Memang semua buat dengan "hurry" yer. huhu


Menu pagi 1 Syawal kami yang simple sahaja. Lemang pagi raya tu baru pergi ambil , ketupat tu CR beli frozen dan rebus nasi impit. Kuih raya pun isi pagi raya tu jugak. Lepas Zohor baru CR pergi beraya ke rumah mak saudara dan pak saudara. Raya ke 2 CR dah balik ke rumah mentua. First time tahun ni beraya di rumah mentua. Cuti tahun ni pun CR ambil lama ,selalu raya ke 3 kena kerja dah. Tahun ni Raya ke 9 baru kerja hehe.


Itulah kisah Hurry Raya 2022 CR. Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin.

Maaf andai ada terasa hati dengan kata-kata CR. 

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

April 17, 2022

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam ︱ Assalamualaikum dan hai. Selamat menikmati hujung minggu yang dah hampir ke penghujung. Ke ada yang sambung cuti Isnin sebab Selasa kita kan cuti Hari Nuzul Al-quran. Mungkin ada yang ambil kesempatan untuk berbuka bersama yang tersayang kan? Weekend ni CR tak kemana-mana jadi ada masa free sikit ni cerita tentang pengalaman CR menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang pada minggu lepas. Sebelum ni CR pernah stay selama satu malam di sini pada tahun 2018 tapi kali ni berbeza sedikit sebab CR pergi bersama En. Suami pulak. :)

Ancasa Royale Pekan Pahang merupakan hotel bertaraf 4 bintang yang telah dibuka sejak Mei 2014. AnCasa Royale Pekan ini adalah salah satu dari Ancasa Hotels & Resort yang merupakan rangkaian hotel milik UDA Holdings Berhad (UDA). Di antara hotel-hotel tersebut adalah Ancasa Hotel & Spa dan Ancasa Express @Pudu di Kuala Lumpur , Ancasa Residences Port Dickson,Kuala Terengganu Golf Resort (KTGR) dan Ancasa Royale Pekan, Pahang. 


Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam
Lobby

Ancasa Royale Pekan ni mempunyai 133 bilik semuanya yang terdiri daripada 22 unit Deluxe Premier Single, 103 unit Deluxe Premier Twin, 2 unit Family Suite, 4 unit Junior Suite, 1 unit Executive Suite and 1 unit Premier Suite. 


Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Urusan untuk check-in sangat mudah dan pantas dan staf yang berada disitu juga tidak lokek dengan senyuman. CR tinggal di Deluxe Premier Twin dan biliknya sangat luas dan selesa. Setiap bilik disertakan dengan bathtub dan bilik mandi yang berasingan. Yang paling menarik adalah almari yang berhubung dengan bilik air. Jadi jika anda ada bawa anak kecil dan mereka ingin berendam lama-lama dalam bathtub kita boleh je tengok dr katil luar. :) Bilik ini juga disediakan meja dan kerusi yang empuk dan selesa untuk bersantai-santai tengok tv sambil menikmati pemandangan sungai di luar hotel.

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Antara yang kemudahan lain yang diberikan adalah :

1. Bathrobe/tuala
2. Hair Dryer
3. Wifi
4. Mini Peti ais
5. Sterika
6. Surat Khabar
7. Kit menjahit
8. Pemanas Air

CR juga berkesempatan untuk berjalan-jalan di sekitar hotel dan melihat sendiri bilik-bilik lain yang ada di Ancasa Royale Pekan Pahang ini. Antaranya adalah.

1. Suite

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Suite ini semalaman berharga RM850 dengan keluasan 69 m². Ruang tamu dan bilik berasingan dan ada meja makan serta ruang pantri yang agak luas. 

2. Junior Suite

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Junior Suite dengan keluasan 81 m² berharga RM1050 untuk satu malam. Ruang untuk bersantai lebih luas dan selesa.


3. Executive Suite

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Executive Suite yang berharga RM5000 semalaman dengan keluasan bilik 261 m². Nak merasa duduk bilik harga sebegini tak tahu la bila , dapat merasa tengok pun dah okay aritu. hehe.

4. Premier suite

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malamPengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Pengalaman menginap di Hotel Ancasa Royale Pekan Pahang selama 3 hari 2 malam

Bilik yang selalu para VVIP duduk iaitu Premier Suite. Cuba teka harga semalaman berapa rm? Harganya RM7000 okayy semalam. Memang berbaloi la dengan keluasan bilik  326 m². Ruang untuk bermesyuarat sangat selesa dan luas dan yang paling menarik minat CR adalah bathtub nya. Sambil berendam sambil menikmati view di luar. :)

Antara kemudahan lain di Ancasa Royale Pekan Pahang adalah kolam renang , studio, galeri Tun Abdu Razak dan gymnasium.





Sempena bulan Ramadhan ini juga, Ancasa Royale Pekan turut mengadakan buffet ramadan juga. Jadi jangan lepaskan peluang untuk merasa hidangan berbuka puasa mereka yang sangat sedap dan banyak pilihan. Harga yang ditawarkan adalah RM98 untuk dewasa dan RM58 untuk kanak-kanak dan warga emas. Klik SINI untuk mengetahui lebih lanjut mengenai buffet ramadan mereka.


Alamat :
Ancasa Royale Pekan, Pahang
No 2670, Kampung Peramu,
Jalan Pekan - Kuantan,
26600, Pekan,
Pahang Darul Makmur.

Faks
+609-424 6700

Emel untuk tempahan :
ar.reservation@ancasahotels.com

website :

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

April 15, 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022 ︱ Assalamualaikum dan Hai. Sedar tak sedar kita dah masuk Ramadan yang ke-13 kan. Macamana puasa anda setakat ini? Dah ada plan nak berbuka puasa dengan pakej buffet di Hotel atau restoran tak? Hujung minggu yang lepas CR berpeluang berbuka puasa di Ancasa Royale Pekan Pahang. Tahun ini tema buffet ramadan mereka adalah "Poh Paleh Wey".

"Poh Paley Weh" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Sesuai dengan tema "Poh Paleh Wey" ni, memang poh palehh weyyy banyak betul menu yang disediakan pihak hotel sampai CR dengan en. suami tak tahu nak makan yang mana satu. Dalam gambar ni tengah termenung nak makan apa lagi kejap lagi ni. Hehe. Yang specialnya juga kami dapat merasa Panna Cotta yang disediakan oleh Chef Zamri. Sedap sangat.

Antara menu utama di dalam Buffet Ramadan Poh Paleh Wey ini adalah Nasi Pilaf, Burung Puyuh goreng, Tempe Sambal Jawa, Ikan Patin Tempoyak, Ketam Lemak Cili Api dan pelbagai lagi. Bawah ni antara menu-menu utama di Ancasa Royale Pekan untuk 2022 ini. 

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Buffet ramadan pahang bawah rm100

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Dan kebiasaannya, dimana-mana buffet ramadan mesti orang akan mencari Kambing Golek. Di Buffet Ramadan Ancasa Royale Pekan, kambing golek memang jadi permintaan dan kita boleh tengok sendiri kambing dibakar oleh Chef Ancasa. 

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Selain daripada itu juga, buka puasa kita akan lebih lengkap bila kita berbuka dengan Ulam Ulam kampung, Tapai Ubi Kayu, Tapai Pulut, Ikan Masin Talang, Ikan Jeruk Gelama dan juga Jantung pisang. Disempurnakan pula dengan Sambal Mangga, Sambal Kicap Manis, Sambal Belacan , Sambal Tempoyak dan Sambal Cincalok. Pehhh, Poh paleh wey, sedap sangattt. CR tidak ketinggalan ambil petai dan ulam dimakan dengan Sambal Belacan. Memang sedap sangattt.

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022


Terdapat pelbagai menu air untuk hilangkan dahaga kita sepanjang kita berpuasa seharian. Antaranya adalah air Air Batu Campur, Lai Chi Kang, Nescafe ais, Teh Ais, Sirap Selasih, Bandung Cincau, Lemon Serai, Mango Susu, Sirap Selasih dan Pandan susu. Nak air panas pun ada juga disediakan.

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Sudut yang menjadi perhatian CR adalah bahagian pemanis mulut. Poh paleh wey, banyok ngat pilihannya sampai tak tahu nak ambil yang mana. Semua nampak menarik dan sedap wehh. Ada kuih muih tradisional, creampuff, churos, Mango puding, pelbagai jenis kek, Puding roti, bubur dan sebagainya. 

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Jadi, jika anda masih mencari-cari tempat buffet untuk berbuka puasa bersama keluarga dan kawan-kawan, boleh la cuba buffet di Ancasa Royale Pekan Pahang ini. Harga yang berpatutan dengan menu-menu yang disediakan. Keluasan tempat makan pun agak luas, ada juga bahagian outdoor. 

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paleh Wey" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

"Poh Paley Weh" Buffet Ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang 2022

Harga Buffet Ramadan : 

Dewasa : RM98
Kanak-kanak : RM58
Warga Emas : RM58

untuk tempahan boleh hubungi di talian 09-4246600 atau 018-9161462 

Untuk  lagi jimat , boleh ambil pakej sekali dengan bilik. Dah alang-alang sampai Pekan, terus la menginap di Ancasa Royale Pekan kan. Nanti CR akan cerita pengalaman CR stay di Ancasa Royale Pekan Pahang .

Staycation sekali buffet ramadan

Secara keseluruhannya, CR sangat berpuas hati dengan semua menu di Buffet Ramadan Ancasa Royale Pekan Pahang ni. Bak tema mereka tahun ni, Poh paleh wey, memang sedap amat. Menu pun poh paleh wey banyak sangat sampai tak tahu nak makan yang mana. Sampai tak larat nak naik bilik sebab perut kenyang sangat. hehe. Itupun ada yang CR terlupa nak ambil, bila tengok semula gambar mula rasa teringin nak pergi makan sini lagi. Huhu. So, anda semua jangan lepaskan peluang untuk merasa buffet ramadan di Ancasa Royale Pekan Pahang yer. 

© Blog Cik Renex