Perasaan menjadi IBU/MOMMY NICU


Assalamualaikum dan Hai. Tiga bulan lepas CR melahirkan bayi pramatang iaitu berusia 30 minggu dan berat 850gm. Nak kongsikan kisah melahirkan tu tapi tak tahu nak mulakan macam mana. Tunggu nanti bila CR ada kekuatan dan kerajinan nak update. Mohon doakan anak CR Muhammad Mikhail yang masih berjuang di hospital untuk terus sihat dan boleh balik ke rumah dalam keadaan sihat juga ye kawan-kawan yang membaca tulisan CR ini. Alhamdulillah Mikhail dah duduk di SCN dan berat dah mencapai 1.8kg. Sekarang tinggal masalah tiub di perut disahaja. CR hanya berpeluang jumpa dia 3 hari sekali sahaja dan waktu melawat hanya 15-30 minit sahaja. Rindu yang tak mampu nak luahkan. :') 

Dibawah ini CR kongsikan sedikit perkongsian dari group Facebook Baby Premature Malaysia - Nicu mengenai perasaan menjadi ibu  yang baby nya tinggal di NICU . Sedikit sebanyak apa yang dikongsikan tu dialami oleh CR. Sampai satu tahap CR taknak dan tak mampu nak angkat call bila no hospital yang tertera di skrin hp. 

Setiap kali kaki melangkah masuk pelbagai perasaan yang dirasa dengan bilik nicu yg sunyi hanya ada bunyi mesin2 yang membantu baby disana. Terubat rindu bila tengok baby sendiri di sebalik incubator. Nak dukung tak boleh ape lagi nak cium pipi baby. 😢 Hanya mampu pegang jari kaki pipi dia itu pun dengan hati2 sebab badan penuh dengan wayar kan. Sekarang alhamdulillah dah duduk SCN boleh la pegang lama2 baby. 

Perasaan menjadi IBU/MOMMY NICU

 
Apabila kita di uji menjadi seorang Mommy NICU

➤ setiap kali dengiran telefon / appear je no hospital kat handphone.. itu je da scary ... dia boleh membuatkan jantung kita bdegup kencang rasa nak tercabut
➤ 24/7 kita akan hidup dalam kembimbangan
➤ kita akan menangis bila kita dapat berita buruk, kita akan menangis bila kita dapat berita baik ataupun berita gembira, dan kita akan menangis bila kita ada berita pada setiap masa

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita perlu menunggu , menanti ..ttunggu tunggu jam, hari, minggu, bulan untuk memegang, atau menyentuh baby kita sendiri
➤ kita tak akan dapat merasai sama macam ibu ibu yang lahirkan baby full term nak pakaikan pakaian lawa2 kat nak pelok nak cium nak terus direct bf pada baby kita sendiri
➤ sebaliknya kita cuma boleh rasa baby dengan hanya dengan masukkan tangan melalui lubang pada incubator untuk menyentuh anak kita
➤ setiap pgerakan kita perlu sentiasa berhati-hati.. risau bergerak wayar atau tiub di badan anak tercabut dan perlu duduk dalam keadaan sunyi berjam-jam dengan anak kita di atas dada kita untuk tujuan knggaroo care(sentuhan kulit ke kulit
➤ sentiasa takut ..risau n susah hati jika terdengar bunyi2 mesin di sekeliling atau di tempat anak.

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita takut nak sentuh baby kecil kita sendiri bila di nicu
➤ kita takut nak lepaskan baby kecil kita bila kita dah nak balik kerumah
➤ kita takut kita terlalu ttarik bila kite tengok wajah comel baby kita yg kita sayang sepenuh hatimu
➤ kita takut baby jauh dari kita..sbb all da time dengan nurse..baby tak dpt sentuh belaian n kasih syg yg cukup dr kita sbb kita tidak boleh berada di sana setiap minit setiap hari

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita sentiasa di dua tempat pada masa yang sama . Bila kita berada di hospital, ia adalah mustahil untuk meninggalkan n bila kita berada di rumah, ia adalah mustahil untuk meninggalkan kanak-kanak lain / suami / ahli keluarga lain.
➤ kita rasa bsalah, kesedihan, dan ketakutan pada putaran berterusan dalam diri kita setiap masa
➤ kita kehilangan kawan kerana kita tidak ada masa tuk bbenda yang tak bkaitan lg
➤ kita akan nampak kawan sejati yang ada dekat kita pada masa2 sukar kita tu
 
Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita kena lalu satu lorong untuk ke anak kita seolah-olah macam anak kita akan pegi selama lamanya
➤ kita kena buzzed dulu untuk tengok baby kita sendiri
➤ kita da macam budak amik medikla.. banyak knowledge pasal terma dan perubatan nicu sebab slalu cari info
➤ terngiang ngiang bunyi bip kat telinga kita dari semua mesin nicu walaupun berada di rumah
➤ bila malam n bila kita kesorangan lah adalah masa yang paling teruk

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita seakan tak percaya bila baby da boleh bawa balik rumah.. walhal berbulan kita kuar dari nicu tanpa baby kita.
➤ kita rasa x ready ttiba nak jaga baby kita kat rumah walhal da bbulan2 kita lakukan kat nicu
➤ kita tpk pk jika kita boleh menyeludup salah satu monitor keluar atau membawa salah seorang kakak nurse nicu pulang dengan kita
➤ kita takut macam2 boleh terjadi kat rumah ..n baby akan d hantar smula ka nicu.. kita takut kita x boleh nak buat semuanya

Apabila kita di uji menjadi seorang mommy NICU

➤ kita rasa diri kita x kuat, pada hakikatnya kita kuat ..kita takde pilihan lain selain dari terus kuat untuk anak. (Allah takkan menguji kita lebih dari kemanpuan kita sendiri)
➤ kita tak mampu nak membuat keputusan, pada hakikatnya kita telah melakukan yang terbaik semampu kita
➤ kita fikir kita tak bole nak melalui semuanya.. pada hakikatnya ada orang lain yang lebih sukar nak adap dari kita
➤ kita akan berasa bersendirian, sunyi..rasa kesorangan ..pada hakikatnya ramai ibu ayah lain senasib kita, doktor n nurse nicu bsama kita.

One pride, one team, one family
#founderleena
copy dari FB Baby Premature Malaysia - Nicu

 

3 comments

  1. Semuanya benar, juju cakap penulisan sahabat sgt² menyebakkan. Kuatnya kita... Allah

    ReplyDelete
  2. semoga para mommy semua kuat. InsyaAllah,

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.

© Blog Cik Renex