June 2020 - Blog Cik Renex

Sunday, June 28, 2020

The Daily SuratChenta, Day 1,289 #1

June 28, 2020 2
The Daily SuratChenta, Day 1,289 #1

The Daily SuratChenta
Day 1,289

Setiap orang,
Akan ada sesuatu yang dia simpan.
Akan ada sesetengah perkara yang dia sembunyikan.
Dan ada sesetengah perkara yang ingin dia kongsikan.

Siapa pun dia,
Segembira mana pun dia.
Walau sekerap mana kamu melihat dia tersenyum,
Pasti ada perkara-perkara yang pernah membuat dia terluka.
Pasti ada sesuatu yang pernah mengguris hatinya,
Pasti ada sesuatu yang pernah membuat dia menangis.

Pasti ada.
Kerana dia juga manusia.

Makanya,
Bila kamu menyangka bahawa hanya kamu yang merasa,
Hanya kamu yang melalui,
Dan hanya kamu yang mengerti,

Kamu silap, dan kamu salah.

Ada orang lain yang pernah melaluinya,
Bahkan ada orang lain yang pernah merasakan lebih dari apa yang kamu rasakan.
Ada orang lain yang pernah melalui lebih teruk dari apa yang pernah kamu lalui.

Ada.

Cuma, mungkin kamu yang tak pernah tahu,
Kamu yang tak pernah nampak.

Jangan selalu menganggap,
Bahawa kamulah yang paling susah,
paling sakit diuji,
Paling berat diduga.

Ada.

Ada insan lain, yang lebih besar ujiannya, yang lebih berat penderitaannya.

Sudahlah, kesat air matamu,
Walau serumit mana situasi kamu.
Pujuk hatimu.
Yakinlah DIA ada, dan akan selalu ada.

Bila kamu menyandar harapan padaNYA, DIA tak akan sekali-sekali mempersia harapan kamu.
Bila kamu mempercayai segala takdir dan ketentuanNYA,
DIA tak akan sekali kali mengkhianati kepercayaan kamu.

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, mereka itu adalah sebaik-baik makhluk. Balasan mereka di sisi Rabb mereka ialah Syurga ‘Adn yang mengalir di bawahnya sungai-sungai; mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Allah redha terhadap mereka dan mereka pun redha kepada-Nya. Yang demikian itu adalah (balasan) bagi orang yang takut kepada Rabbnya." - Al-Bayyinah,98:7-8

The Daily Surat Chenta adalah satu channel telegram. Setiap hari akan ada dapat satu surat cinta di channel ni. Suka sangat bait-bait ayat dalam ni. Sangat tenang bila baca. Nanti CR akan kongsikan lagi yer.

Wednesday, June 17, 2020

Lirik Lagu Lihat Ku Disini - Dadali

June 17, 2020 6
Lirik Lagu Lihat Ku Disini - Dadali
Lirik Lagu Lihat Ku Disini - Dadali

Lirik Lagu Lihat Ku Disini - Dadali  | Assalamualaikum dan Hai. Lama tak berkongsi lirik lagu di blog jadi hari ni CR nak kongsikan satu lagu dari band seberang iaitu Dadali. Band Dadali ni CR memang akui suka hasil lagu mereka. Antara lagu dari Dadali Band yang CR suka dengar adalah Disaat Sendiri dan Disaat aku tersakiti. 

Lagu Lihat Ku Disini ni CR dengar masa tengah layan filem Indonesia di astro Rania dan CR lupa tajuknya. Haha. Tengok je sampai habis tapi tak ingat tajuk weh. Kronik ase. :)

So, jom kita layan lagu ni. Sedap untuk didengar dan fefeling gituuuu.





Lirik Lagu Lihat Ku Disini - Dadali

Komposer : Yuda & Dyrga Dadali


Ketika kamu bersedih saat kamu tersakiti
Aku selalu ada untuk menemani dirimu
Walaupun hati ini selalu terus kau sakiti
Aku tetap mengasihi dan menyayangi

Lupakanlah dia yang pernah
Meninggalkanmu demi yang lain
Jangan biarkan dirimu kembali
Terluka tuk alasan yang sama

Lihatku disini yang selalu
Menanti cinta dari dirimu

Ketika kamu bersedih saat kamu tersakiti
Aku selalu ada untuk menemani dirimu
Walaupun hati ini selalu terus kau sakiti
Aku tetap mengasihi dan menyayangi

Lupakanlah dia yang pernah
Meninggalkanmu demi yang lain
Jangan biarkan dirimu kembali
Terluka tuk alasan yang sama

Lihatku disini yang selalu
Menanti cinta dari dirimu

Lupakanlah dia yang pernah
Meninggalkanmu demi yang lain
Jangan biarkan dirimu kembali
Terluka tuk alasan yang sama



Friday, June 5, 2020

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Kuantan

June 05, 2020 6
Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan
Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou, Bantu Komuniti Kuantan | Walaupun negara kini menghadapi situasi sukar akibat wabak Covid-19, semangat saling mambantu, murah hati dan saling percaya-mempercayai tetap utuh dalam kalangan rakyat. Kemudahan lama seperti pantri makanan untuk kegunaan ramai kini diberi wajah baru.

Inisiatif pantri makanan #AyamWithYou oleh Ayam Brand™ dan 13 buah rumah kebajikan dari seluruh negara kini giat membantu pertubuhan amal dan memperkasakan mereka untuk membantu komuniti setempat yang memerlukan.

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan

Sebagai contoh, di Kuantan, Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan, sebuah rumah anak yatim di Kampung Pelindung meneraju usaha membantu komuniti setempat ini dengan menguruskan pantri #AyamWithYou di sini.

“Kami bimbangkan kebajikan sesetengah keluarga di sini terutamanya ketika Ramadan dan Hari Raya. Kami sendiri tidaklah mewah, tetapi keperluan mereka lebih mendesak. Kami pernah menyertai kempen Ayam Brand™ Community Care pada masa lalu. Tahun ini, Ayam Brand™ sekali lagi memberikan kepada organisasi kami bekalan produk makanan mereka untuk tempoh dua bulan dan menyarankan pantri makanan atau gerobok rezeki sebagai satu penyelesaian untuk komuniti ini. Mereka telah menyediakan gerobok kalis cuaca ini dan satu bekalan produk berasingan yang boleh kami gunakan buat membantu komuniti kami,” kata pentadbir Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan, Puan Zuraida Binti Ismail.

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan

Pantri kalis cuaca ini dipasang di hadapan rumah kebajikan tersebut supaya penjarakkan sosial dapat dilaksanakan. Ia terbuka untuk kegunaan umum 24 jam. Penduduk menghantar maklumat mengenai pantri makanan ini menerusi kumpulan komuniti di media sosial dan aplikasi Whatsapp, manakala anak-anak yang tinggal di rumah kebajikan ini diberi tugas menambah produk Ayam Brand™ tersebut setiap hari.

“Kami menghantar khidmat pesanan ringkas menerusi WhatsApp dan Facebook memberitahu semua penduduk bahawa bahan makanan di dalam pantri tersebut adalah percuma bagi yang memerlukan, manakala mereka yang ingin menyumbang boleh sumbangkan makanan kering, snek, alat tulis, produk pencuci dan barangan keperluan lain. Anak-anak ini gembira diberi tanggungjawab menguruskan pantri makanan ini dan memastikan bekalan sentiasa penuh kerana mereka berpeluang mengamalkan budi pekerti yang mulia dan sikap murah hati,” kata Puan Zuraida Binti Ismail.


Respon terhadap inisiatif ini amat menggalakkan dengan peruntukan harian produk Ayam Brand™ seperti tuna, kacang panggang, kacang pea, nanas dalam tin dan santan kelapa laku di kalangan penduduk, dan barang keperluan lain ditambah dengan sokongan padu daripada ahli komuniti.

“Kami menemui beberapa item yang tidak disangka-sangka di dalam pantri termasuk sayuran segar, buah kurma, susu bayi, lampin dan biskut Raya! Kami dapat merasakan keakraban #KitaJagaKita itu. Projek pantri makanan #AyamWithYou telah menjadikan Ramadan dan Raya ini amat istimewa dengan membina ikatan antara kami berasaskan budi pekerti mulia, sikap saling mempercayai dan bantu-membantu sesama ahli komuniti. Ini membolehkan kami menyumbang secara aktif ke arah kesejahteraan semua,” tambah beliau.

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan


Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbangkan lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, seterusnya menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 21,800 orang dari 524 buah organisasi dan NGO amal sejak 12 tahun lalu.

Tahun ini jenama tersebut membantu menyokong barisan hadapan Covid-19 di Hospital Sungai Buloh, 13 buah rumah kebajikan, inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, dan pusat transit gelandangan Anjung Singgah Kuala Lumpur, dengan perancangan untuk membantu lebih banyak lagi organisasi dan komuniti.

“Covid-19 telah mengubah sama sekali perancangan awal kami untuk kempen tahunan Ayam Brand™ Community Care Campaign kali ke-13, tetapi kini kami dapat melihat kesan positif hasil daripada inisiatif pantri makanan #AyamWithYou. Ia mengubah naratif rakan kongsi kebajikan kami daripada menjadi penerima bantuan kepada penyumbang dan penderma dalam komuniti masing-masing. Komuniti di sini telah menerima konsep pantri makanan ‘sila ambil yang anda perlu sahaja’. Ini menghasilkan kitaran kebaikan yang mampu memastikan inisiatif ini terus kekal,” kata Pengurus Pemasaran Ayam Brand, Nathan Deverre.

Kakitangan Ayam Brand™ turut sama menghebahkan mengenai pantri makanan ini supaya lebih ramai boleh mendapat manfaat dan turut memberi sumbangan. Mereka menjadi antara penyumbang pertama dengan menyumbangkan item bukan makanan ke dalam pantri tersebut.

“Kami menghantar senarai barangan yang diperlukan bermula dengan kaum keluarga dan sahabat handai. Sesiapa yang boleh terus menghantar item tersebut ke pantri, ramai daripada kami yang sanggup dan berminat untuk membantu. Malah mereka turut mengongsikan lokasi pantri dengan golongan yang memerlukan. Setiap daripada kita boleh membantu dengan cara tersendiri,” kata seorang eksekutif Ayam Brand™ yang tinggal di kawasan projek pantri ini.

Pertubuhan Kebajikan Baitul Husna Kuantan Bina Pantri Makanan #AyamWithYou,  Bantu Komuniti Kuantan

Pantri makanan #AyamWithYou terletak di Lot 132, Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan Pahang. Jadilah sebahagian daripada usaha murni memberi dan menerima barang keperluan ini.

Untuk maklumat lanjut mengenai inisiatif pantri makanan #AyamWithYou, layari https://www.ayambrand.com.my.