Here Comes September

by - Friday, September 03, 2021



Assalamualaikum dan Selamat Pagi. Dah masuk bulan September. Sedar tak sedar ada lagi 4 bulan je untuk tahun 2021 ni dan kita masih di dalam mood pandemic. Moga ada sinar untuk kita. CR jenis yang suka tengok "Memories"  di Facebook sebab suka flashback balik apa yang kita lakukan atau terjadi pada tarikh sekian2 untuk tahun2 yang berlainan. Kadang-kadang tu kelakar dan malu baca status Facebook sendiri. Dan CR ada terjumpa satu status yang CR pernah share pada tahun 2016 rasanya. Jom baca sama-sama okay. Perkongsian dari FB Aku Islam.

HERE COMES SEPTEMBER

1. Maybe you're wondering why you still hurt. But hey, you still alive. You can learn again. So live, and learn.

2. No regrets, and begin again to be better you, for yourself.

3. There will come a time when you going to hurt. But it will come a time for you to heal. Don't give up on hope, don't give up on your du'a.

4. Healing takes time. Be patience.

5. Kadang-kadang ada masanya dalam hidup ni kita rasa semua serba tak kena. Tapi kita selalu lupa mungkin itu adalah cara Allah untuk meneguhkan kita.

6. Suasana berubah. Manusia datang, manusia pergi. Hati berbolak-balik. Dan hidup mesti terus selagi boleh bernafas.

7. Raikan kehilangan. Kerana 'kehilangan' selalunya akan datang dengan 'menemukan kembali', mungkin yang lebih baik daripada apa yang pergi.

8. Kerana sekuat apa kita mahu sesuatu itu kekal, jika ia pergi ia akan pergi. Lalu lepaskanlah. kerana takdir bukan sesuatu yang kita kawal.

9. Jika sesuatu pergi, inshaAllah akan datang sesuatu yang lebih baik. Kita sebagai manusia, harus redha.

10. Mungkin ada masanya kita akan kecewa, sakit, dikhianati. Tapi itulah yang nanti akan membuat kita lebih tabah di masa hadapan.

11. Masa lalu. Betapa pahit pun ia, itulah yang akan mendewasakan kita.

12. Kita tak boleh ubah masa lalu. Kita cuma boleh ubah diri sendiri. Cuma dengan ubah diri sendiri, kita boleh dapat masa depan yang baik.

13. Hidup memang tak selalu seperti yang kita inginkan, tapi itulah yang paling sesuai buat kita. ingat, Allah lebih tahu apa yang terbaik.

14. No matter how hurt you are, you just hurt, not dying. So stand up, face the world with every pieces of du'a that you can make.

15. Kalau kita pilih untuk hidup dalam kenangan masa lalu, it's our loss. Tuhan mungkin sediakan sesuatu yang lebih di masa hadapan. Move on.

16. Berdoalah, walaupun cuma dengan beberapa patah perkataan. Ia akan menghapus kegelisahan dalam hati, InshaAllah.

17. When you move on, remember how you used to be back then. Don't repeat the same mistakes.

18. There's so much thing that can't be erased in the past. Let it be. Because we can always make a du'a for a better future.

19. Make a new beginning. Don't stuck on the past.

20. There's a time when we're going to learn to love again, to live again.

21. It's just a matter of time before the pain in the past turn into happiness in the future.

22. It's ok, it's ok to feel the pain now.

23. Sakit yang kita alami itu, mengajar kita mengenal diri supaya we can live again, we can love again, dengan kekuatan baru.

24. Don't look back with regret. Ada sebabnya kita tak dapat sesuatu di masa lalu. Look forward with hope & du'a. Allah tahu apa yang terbaik.

25. One day all the pain will disappear. It's alright, it's alright to feel the pain. Allah will heal you over and over again.

26. Allah didn't give you trial for no reason. trust HIM, always pray. InshaAllah we'll be safe and sound.

27. Allah is the best penyembuh. Trust HIM, and you'll be rational again, be strong again, be more better again.

- sederhanaindah

p/s : so, it's a new month, again. stay good, people!


You May Also Like

7 comments

  1. kdg malu tgk status sndiri dulu2 kat facebook.. sbb dulu xmatang.. haha

    ReplyDelete
  2. Sweet September dan Ingatan Manis di Bulan September.

    ReplyDelete
  3. Selamat menyambut kemerdekaan buat kali ke 64. Merdeka! Merdeka! Merdeka! dan selamt datang bulan baru jugaa

    ReplyDelete
  4. ahaha yela kan..fb suka noo imbau kenangan dulu2..bila tgk status zmn dulu yg tah apa2 terus padam hahaha..

    ReplyDelete
  5. Betul apa pengkongsian cr ni ada yg akak lalui gak

    ReplyDelete
  6. semoga september memberi kita 1000 kebaikan.. amin..

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.