Lagu Loghat Pahang | Ngape Bio Semok; Anak Semantan #3

Lagu Loghat Pahang | Ngape Bio Semok; Anak Semantan #3

Lagu Loghat Pahang | Ngape Bio Semok; Anak Semantan | Assalamualaikum dan Hai. Kembali semula kita di segmen Lagu Loghat Pahang. Sebelum ni CR berkongsi lagu Moh cakap Pahang nyanyian Chik Asan dan Makwe Koi nyanyian Putra di link ini. Kali ni CR nak berkongsi satu lagu yang bertajuk Ngaper Bio Semok nyanyian dari kumpulan Anak Semantan. 

Tapi sebelum tu, ada tak yang tak tahu maksud "Loghat" tu apa? Loghat (loghat daerah atau dialek) ialah kelainan dalam sesuatu bahasa yang menjadi ciri satu golongan tertentu dalam kalangan penutur bahasa itu. Istilah ini paling biasa digunakan untuk menghuraikan corak pertuturan setempat, tetapi juga ditentukan oleh faktor-faktor lain seperti darjat sosial (Wikipedia)

Pahang adalah sebuah negeri yang luas dan loghatnya bergantung pada daerah bukan pada negerinya jadi memang pelbagai loghat yang ada di negeri Pahang. Sesuatu perkataan mungkin berbeza sebutannya mengikut daerah masing walaupun mempunyai maksud yang sama. Sebagai contoh perkataan SAYA , di Temerloh & Bera menyebut KOI , Lipis Jerantut menyebut KAS manakala Pekan pula menggunakan perkataan KAWAN. 

Antara keunikan lain loghat Pahang adalah istilah atau kelajuan pertuturan loghat Pahang itu dikatakan mengikut aliran sungai iaitu dari hulu ke hilir, pertuturan daerah terletak di hulu dikatakan lebih laju berbanding daerah di hilir.

Kumpulan Anak Semantan ini pernah menyanyikan semula lagu ini di Youtube Channel Thr Gegar pada 2014. Boleh tengok disini https://youtu.be/j3esp-MC_JQ . Yang CR kongsikan dibawah ini adalah versi asal. Jom kita layan :)

Ngape Bio Semok - Anak Semantan

Penyanyi Hariz & Pyan
Lagu : Afzainizam
Lirik : Nor Azimah

Ngape bio semok (2x)
Tanoh sekangkang kere...
Ngape bio semok (2x)

Ngape bio lari (2x)
Kerbanye ande seko...
Ngape bio lari (2x)

Ngape mudoh lepe...
Ngape mudoh ghalek(2x)

Kalanye ngendok senang...
Kenela beringat ingat
Kalanye ngendok menang...
kenala bekerje kuat

Orang lepeh kebulan 
awok dalam selimut
Orang naik kapeterebang..
awok tengesot ngesot

Ngape abih jue..(2x)
Paye pesake ngemok..
Ngape abih jue (2x)

Ngape bio reput (2x)
Rumoh peningge ayoh..
Ngape bio reput (2x)

Ngape mudoh lepe..
Ngape mudoh ghalek (2x)

Rajin tekun usehe itu amalan baik
buat sikit sikit lame lame jadi bukit

Berakit kehulu berenang ketepian
Bio sakit dulu
ase senang kemedian


Sedak ke dok lagunya, boleh nyanyi sama2 tak hehe? Lepas dengar tu Kalau ada yang tak faham istilahnya boleh tulis di bahagian komen. Kalau CR tahu, CR bagi jawapan. Kalau tak tahu, maaf la, sebab CR pun tak berapa arif loghat2 pahang ni yak. Nanti CR akan kongsikan lagi lagu loghat Pahang yang lain. Nantikan. :) 


9 comments

 1. Replies
  1. Kann. Memang lejen sungguh. Next xtaw nk share lagu ape lak

   Delete
 2. pahang, saya punya kakak sepupu, anak budhe saya tinggal disana

  ReplyDelete
 3. kiteww suke dengar lagu ni dgn lagu yg lagi satu tu :

  "lemak manis alah amboii amboiiii~" hehehe

  ReplyDelete
 4. rasanya yg dok di Lipis loghatnya dekat2 dgn dialek Kelate. Lagipun ramai org Kelantan pi berhijrah ke Pahang utk membuka tanah2 belukar dan masuk FELDA.

  ReplyDelete
 5. Ngape Sedap plak dengar loghat pahang ni. 🤩

  ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.

© Blog Cik Renex