Cara nak buang background gambar (remove background)

Sunday, August 1, 2021

Cara nak buang background gambar (remove background)


Cara nak buang/hilangkan background gambar (Remove Background)︱
Assalamualaikum dan Hai. Hari ni Cik Renex nak kongsikan cara untuk buang background pada gambar atau dalam bahasa omputehnya remove background. Sesetengah dari kita kadang nak edit gambar kita atau produk jualan kita dan untuk nampak lebih cantik kadang memerlukan kita untuk buang segala background yang tak sepatutnya.

CR selalu hilangkan background ni bila nak edit poster untuk promo sesuatu barang yang CR jual sebagai contoh baju kurung ker bantal ke. Nak guna background lain yang comel dan masukkan gambar produk kita beserta dengan perkataan yang menarik lagi. Untuk bantal printed yang CR jual ada kalanya CR akan guna untuk buang background gambar mereka dan amik yang sesuai sahaja untuk diedit atas bantal tersebut.

Macam contoh gambar di bawah ni. Si kacak pujaan hati sis. Dari ada background pokok-pokok terus jadi hilang. Tinggallah Lee Min Ho sorang². Hehe. Jom tengok cara-caranya. 

Cara nak buang/hilangkan background gambar (Remove Background)

Cara nak buang/hilangkan background gambar (Remove Background)

1. Taip https://www.remove.bg/ di google chrome ke mozila ke internet explorer ke.

2. Klik UPLOAD IMAGE untuk yang anda masukkan gambar yang anda ingin buang latar belakang dalam gambar tersebut.

Cara nak buang background gambar (remove background)


3. Pilih gambar yang anda inginkan. Contohnya macam gambar Lee Min Ho oppa di  bawah ini. Klik Open.

Cara nak buang background gambar (remove background)


4. Harap sabar menanti dia upload gambar yang kita pilih tu.

Cara nak buang background gambar (remove background)


5. Dah siappp. Klik Download dan save di dalam folder yang kita mahu.

Cara nak buang background gambar (remove background)


Senang je bukann. Cara yang CR ajar diatas menggunakan laptop. Untuk pengguna handphone sama je caranya. Guna link yang sama dan step yang sama. Tetapi perlu diingatkan, tidak semua gambar akan menjadi bila remove background tu, ada kalanya tak menjadi jugak. Jadi cacat gambarnya. Nak hilang background sekali dengan baju2 hilang. hehh.


Ada banyak lagi cara untuk hilangkan background gambar iaitu dengan menggunakan aplikasi Picsart , canva dan juga guna powerpoint pun boleh tapi leceh la sikit caranya. Canva pula kena berbayar. CR selalu guna website ni dan juga Picsart. Dua itu sahaja. Kalau anda ada cara lain, bolehlah kongsi dibahagian komen di bawah. Thanks.




7 comments

  1. sngt mudah kan remove.bg ni.. best!

    ReplyDelete
  2. Senangnyaaaa! Terima kasih share!

    ReplyDelete
  3. Lagi mudah macam ni. Ana selalu guna picarts tp jenuh sikit. Kena betul2 teliti.

    ReplyDelete
  4. saya selalu pakai remove.bg ni. sangat bagus dan free :))

    ReplyDelete
  5. Terima kasih CR kongsi cara ni nanti akak cuba selalu duk guna picsart.

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen dan pendapat anda.